Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 

F. benjaminK Vánocům jsem dostala fíkus (F. benjamina), ale stále mu opadávají listy. Jak ho mám dál pěstovat? Marcela K., Praha 6 Pravděpodobně máte v bytě příliš suchý vzduch, nebo ho málo zaléváš. Fíkusy (obecně) vyžadují polostín, nemilují přílišné oslunění, a hlavně potřebují dostatek vláhy. Půda, nejlépe lehčí zahradní směs, by proto neměla nikdy zcela vyschnout. Ale sebevydatnější zálivka nenahradí vlhké mikroklima v okolí rostliny. To v panelákovém bytě s ústředním topením vyřešíš pouze tak, že postavíš květináč s fíkusem do široké ploché misky, do které budeš neustále dolévat vodu. Květináč by v ní měl být ponořený nejvýš 1 - 2 cm, aby se neutopily kořeny a mohly dýchat. Velmi pomáhá drenáž na jeho dně. Mimo to fíkusu prospěje, když ho budeš pravidelně rosit rozprašovačem.


Minulé léto jsem si opatřila křečka. Asi za dva měsíce si začal cpát do kapsiček zrní, slunečnicová semínka a další potravu. Proč to dělá? Je to normální? Marcela K., Praha 6 křečekJe to normální - právě od toho křečkové ony kapsičky (lícní torby) mají. V nich přenášejí zásoby potravy, které si shromažďují v zásobárně ve své noře. Každý divoce žijící křeček si musí tyto zásoby připravit především na zimu. Tu sice prospí, ale když se brzy na jaře probudí, v přírodě by nenašel nic k žrádlu a zemřel by hlady. Navíc potřebuje rychle načerpat sílu a energii k rozmnožování. Zdomácnělí křečkové sice tuto potřebu nemají, dostávají od svého chovatele žrádlo průběžně, ale pud vytvářet zásoby v nich přetrvává. A před zimním obdobím ještě sílí. Protože však mají neustále co žrát, nikdy ze svých zásob nic nespotřebují a krmení by se časem začalo kazit. Svému křečkovi proto při čištění terária také pečlivě prohlížej jeho boudičku (nebo domeček či jiný úkryt, který má k dispozici) a nashromážděné krmení z ní průběžně odstraňuj.

Své otázky týkající se chovatelství a pěstitelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz