Středověk pět minut od metra

Sdílej
 
TULEŽIM Pořád po hlavní a za supermarketem doleva. U zákazu vjezdu jsem nechal auto a vydal se pěšky po rozbité cestě mezi poli, kde se zbytky asfaltu ztrácely pod nánosy bláta. Po chvíli jsem dorazil k bráně, za níž se terén prudce svažoval do malého údolí. Přišel jsem sice z druhé strany, ale našel jsem to! Pode mnou se rozkládalo středověké městečko Tuležim.

StředověkJak jsem sestupoval hlouběji do údolí, kulisa 21. století s paneláky na obzoru a hučící silnicí v doslechu se mi rychle vytrácela z povědomí. Vstupoval jsem do středověku a na uvítanou ke mně vykračoval pan domácí, Roman Abušinov, který celý tento projekt vymyslel a společně se svými přáteli městečko postavil. Kdyby byl oděn v dobovém kostýmu a kdybychom se krátce předtím nedomlouvali mobilními telefony, byla by iluze 14. století dokonalá.

Osadníci

Zastihnout obyvatele Tuležimi takto nepřipravené, bez středověkých obleků a ostatních dobových rekvizit, se vám však asi nepovede. Já jsem městečko navštívil v únoru, kdy ještě nebylo oficiálně otevřeno, takže zde "stálí" osadníci ještě nebydleli. Při plném provozu potkáte za branami města kromě návštěvníků jen samé středověké vesničany. Tuležim je replikou českého venkovského městečka z konce 14. století a život v něm by měl tuto dobu přesně navozovat. Pro "stálé" osadníky to znamená, že budou v návštěvních hodinách skutečně žít jako před šesti sty lety. Ráno vstanou, opustí svůj pražský byt, metrem dojedou do Stodůlek a hurá do středověku. První nedočkavý turista je už zastihne jako lidi z jiné doby.

Co uvidíte

Zemědělské usedlosti s doškovými střechami. Vpravo - roubená stavba bez omítky, vlevo - roubená stavba v "kožichu"V Tuležimi nepředvádějí všechna středověká řemesla na jednom místě, jak tomu bývá u jiných historických společností, ale snaží se zde ukázat život takový, jaký skutečně byl. V takovýchto osadách nebyla shromaždiště řemeslníků, ve skutečnosti byste zde mohli najít například jen kovárnu či mlýnici nebo při velkém štěstí obojí najednou. V Tuležimi je kovárna a hrnčírna. Na jiná řemesla zde (stejně jako ve skutečném středověku) narazíte jen při výročním jarmarku.

Stavení

Městečko se kromě kovárny a hrnčírny skládá převážně ze zemědělských usedlostí (je jich celkem šest), dále je zde kostelík obehnaný dřevěným plotem, za nímž se krčí dokonce několik chudých hrobů (podle pana Abušinova jsou prázdné, ale kdo ví). Součástí jedné ze tří bran je opevněná strážní věž s hladomornou a celé město je chráněno zčásti palisádou a zčásti vodním příkopem. Na náměstí stojí tržnice otevřená ze všech stran a krytá střechou. Poblíž v domě rychtáře je krčma s pravou středověkou kuchyní. Některé domy jsou pouze roubené z otesaných klád, jiné mají takzvaný kožich, což znamená, že jsou omítnuty hlínou. Střechy domů jsou kryty slaměnými došky nebo dřevěnými šindeli. Kromě toho zde najdete vahadlovou studnu, pranýř, popraviště, boží muka, dávné pohanské obětiště a u zemědělských usedlostí speciální seníky, tzv. oborohy.

Interiéry

Středověk pět minut od metra Když se podíváte do domů, poznáte, že život ve 14. století moc pohodlný nebyl. Podlahy domů jsou tvořeny jen udusanou hlínou posypanou trochou slámy, lavice a stoly jsou jen hrubě otesány a postel přestavuje několik houní na dřevěné lavici. Topilo se i vařilo v otevřeném ohništi v rohu jediné obytné místnosti a kouř se odváděl okénkem u stropu (tzv. dymné jizby). Místo zasklených oken zde najdete jen posuvné dřevěné okenice, takže teplo se v zimních měsících v místnosti udržovalo jen na úkor světla. Ve středověku byla zkrátka tma. V kovárně kromě tohoto vybavení uvidíte ještě kovadlinu, výheň s dřevěnou podsadou a dřevěný komín, zvaný dymník. U hrnčíře vypalovací pec a v zemědělských usedlostech najdete dokonce ustájená domácí zvířata.

Nápad

Městečko je postaveno v bývalém hliništi, kde se těžila cihlářská hlína. Po ukončení těžby začala tato oblast zarůstat nejen stromy a plevelem, ale také odpadky černé skládky. V roce 1999 si hliniště ale pronajala historická společnost a začala se stavbou nezvyklého skanzenu. Asi se pozastavíte nad zvláštním názvem městečka. Tuležim je město z jedné málo známé pohádky Jana Drdy. V tomto městě měly bránu, která zůstávala neustále otevřená, protože si nikdo z místních obyvatel nedovedl vzpomenout, jak se vlastně zavírá. Snad se prý zapínala na knoflíky. Podle této pohádky pojmenovali stavitelé středověkého městečka své dílo a jako městský znak zvolili onen tuležimský knoflík.

Stavba

Středověk pět minut od metra Městečko bude poprvé pro veřejnost otevřeno právě v těchto dnech. Stavba trvala jeden a půl roku, přičemž některá stavení nejsou záměrně dokončena, aby první návštěvníci mohli sledovat, jak se stavělo ve 14. století. Všechny budovy jsou zde totiž stavěny klasickým způsobem, který je znám z historických pramenů. Podíleli se na nich specializovaní řemeslníci, odborníci na lidovou architekturu, památkáři i etnografové. Vše jako ve středověku zde však být nemůže. Vzhledem k omezenému prostoru například na zemědělské usedlosti nenavazují pole. Ve středověku byly na našem území časté také polozemnice, stavby zčásti nebo zcela zahloubené do země, které měly lepší tepelně izolační vlastnosti. Ty v Tuležimi postaveny být nemohly, protože už v malé hloubce pod povrchem se nachází podzemní voda. To, co tu ale nakonec zbudováno bylo, určitě stojí za návštěvu. Uvidíte středověký skanzen s budovami paradoxně o mnoho mladšími, než jsou nedaleké paneláky.

JAK A KDY NA NÁVŠTĚVU

V dnešním ABC najdete první část vystřihovánky městečka Tuležim. A kde najdete skutečné městečko? V Praze mezi Stodůlkami a Řeporyjemi. Tuležim se nachází jen pět minut chůze od stanice metra Stodůlky. Můžete jej navštívit od května do října denně, v ostatních měsících však jen o víkendech a svátcích. Aktuální informace získáte na webové adrese www.tulezim.cz nebo v tištěném Přehledu kulturních pořadů v Praze.

TULEŽIM

Uprostřed tuležimské návsi je vahadlová studna Seník oboroh - došková střecha je usazena mezi čtyřmi tyčemi a podle množství sena se může posouvat nahoru či dolů Pohled do místní krčmy. K pití se podává medovina Chlouba městečka - křesťanský kostelík