Objíždění překážky a předjíždění

Sdílej
 
NOVĚ NA SILNICÍCH Často se stává, že potřebujete jako cyklisté na silnici objet nějakou překážku (zaparkovaný automobil) či předjet pomalu jedoucí vozidlo, třeba traktor.

Objíždění překážky a předjížděníNejdůležitější při objíždění překážky je přesvědčit se před tímto úkonem, zda neohrožujete v jízdě jiné vozidlo - zda nejede nic proti vám nebo zda vás jiné vozidlo právě nehodlá předjíždět. Předjíždění musí tedy předcházet zkoumavý pohled dopředu daleko před překážku a ohlédnutí dozadu.

Jak předjíždět

Jestliže nic nejede, musí cyklista, dříve než vybočí vlevo, dát znamení paží o změně směru jízdy vlevo. Překážku - hlavně v případě, je-li to parkující automobil - je nutno objíždět s potřebným bočním odstupem. Co kdyby v autě někdo byl a náhle otevřel dveře. Pak už stačí dát znamení o změně směru jízdy vpravo a zařadit se zpět k pravému okraji vozovky. Při předjíždění je to prakticky stejné. Zde ale navíc musíte brát ohled na to, aby vaše rychlost byla podstatně vyšší než rychlost předjížděného vozidla, jinak byste zdržovali provoz.

Zprava i zleva

BESIPPohybují-li se vozidla pomalu, nebo stojí-li za sebou při pravém okraji vozovky, může cyklista jedoucí týmž směrem tato vozidla předjíždět nebo objíždět z pravé strany po pravém okraji vozovky nebo po krajnici, pokud je vpravo od vozidel dostatek místa. Přitom musí dbát zvýšené opatrnosti. To však neplatí u železničních přejezdů, kde se vozidla, tedy i cyklisté, řadí za sebou v pořadí, ve kterém přijela. Pro jezdce na mopedu platí stejná pravidla jako pro cyklisty.