Stavíme kolejiště H0 1

Sdílej
 
RADY, NÁVODY

StavimeNikdy bych nevěřil, že po celoživotním zanícení pro letadla se ze mě stane mašinkář. Osud tomu ale chtěl, že jsem pro svého vnuka musel začít stavět kolejiště. Jako samouk jsem pochopitelně udělal řadu chyb, a tak jsem si řekl, že prostřednictvím ábíčka se pokusím usnadnit modelářské začátky všem budoucím železničním modelářům, stejně jako kdysi v případě modelářů leteckých. Budeme stavět jen jednoduché kolejiště, sestávající ze základního a druhotného oválu, křižovatky dvou výhybek a odstavné koleje. Grafikony či elektronické ovládání výhybek si necháme na pozdější dobu.

Na čas se stanete truhláři

1Nejprve je potřeba zvolit rozměr kolejiště. Protože se jedná o modely kolejových vozidel velikosti H0, neměly by být rozměry menší než 1000 x 1500 mm. Rozměru kolejiště se pak podřizují rozměry dalších komponentů. 2Rám kolejiště sestavíte z dřevěných trámků o průřezu 50 x 50 mm. Můžete ho vyrobit klasickou truhlářskou technikou pomocí zářezů s výřezy a disperzního lepidla. Protože se ale nepovažuji za zručného truhláře, zvolili jsme náhradní technologii, která se plně osvědčila. Po nařezání dřevěných trámků na potřebný rozměr (podélné trámky jsou dlouhé 1500 mm, příčné 900 mm) je spojíte pomocí osmi kovových úhelníků rozměrů 2 x 20 x 125 x 125 mm.

Stavba rámu kolejiště

kolejištěPodélný trámek položíte na pracovní desku, přiložíte k němu trámek příčný a tužkou si označíte vnitřní hranu. Jak ukazuje obrázek č. 1, k podélnému trámku přišroubujete první úhelník (použijete k tomu mosazné vruty 5 x 30 mm se zapuštěnou hlavou). Čelo příčného trámku namažete disperzním lepidlem, přiložíte ho k trámku podélnému a opět přišroubujete vruty o rozměrech 5 x 30 mm. Tímto způsobem sestavíte všechny čtyři obvodové trámky a uprostřed budoucího kolejiště přidáte jeden trámek výztužný (obrázek č. 2).

Seznam potřebného materiálu:

dřevěný trámek rozměrů 50 x 50 x 1500 mm 2 ks dřevěný trámek rozměrů 50 x 50 x 900 mm 3 ks kovový úhelník rozměrů 2 x 2 x 20 x 125 x 125 mm 8 ks mosazné vruty rozměrů 5 x 30 mm 18 ks disperzní lepidlo

Autor

Václav Šorel Odborná spolupráce Ivan Benetka Kresba Jiří Petráček