Sukulentní liána

Sdílej
 
ZELENÍ PŘÁTELÉ

Liánu je možno vést po nataženém drátě či provázku pod stropem místnostiVoskovka je známý český název pro zástupce rodu Hoya z čeledi klejichovitých (Asclepiadaceae). Většina z více než 70 druhů je domovem na Filipínách, v Indonésii nebo v tropické části Austrálie a patří mezi tropické sukulenty s velmi zajímavými květy. U nás se jako pokojová rostlina hojně pěstuje pouze Hoya carnosa, která se dokáže přizpůsobit jakémukoliv umístění v bytě.

Jak ji poznáme

Málokdo ví, že jde o klasický listový sukulent. Má pružné ohebné stonky s dvojicemi masitých oválných a na svrchní straně zrcadlově lesklých listů. Naplno rozvinuté květy jsou červenobílé hvězdice o průměru 1 cm v hustém svazku 12 až 15 kusů. Starší kusy tvoří malé vzdušné kořeny a dlouhé holé vrcholové části, které se olistí až po několika týdnech rychlého růstu.

Nároky na pěstování

Sukulentní liánaDetail květu voskovkyHoya carnosa je tak přizpůsobivá, že se jí daří jak ve stínu, tak na plném slunci. Má ráda rašelinový substrát s pískem a nevadí jí nepravidelné "přestávky" v zálivce. Z malého květináče mohou za dva roky vyrůst až 5 m dlouhé výhony, které jsou i bez úponek schopné šplhat po opěře vzhůru. Stejně dobře však rostou i v případě, že je vedeme po drátěném oblouku nad květináčem nebo je necháme volně splývat z police nebo závěsné nádoby. S mladými poupaty nehýbejte, mohla by opadávat. Nikdy neodstraňujte stopky odumřelých květů, protože na nich se po roce vytvoří květy nové. Zaprášené listy je vhodné občas otřít vlhkým hadříkem.

Rozmnožování

Nemáte li v bytě dost místa, můžete voskovku vést po drátěném oblouku. Odrůstající šlahouny jemně oviňte kolem drátu, samy ho neobtočí a mají tendenci natahovat se do dálkyPoužíváme krátké řízky s jedním párem listů, které rychle zakoření ve sklenici s vodou.

Pozor!

Květy jsou silně aromatické a u citlivých osob mohou vyvolávat alergickou reakci. Z řezné rány vytéká latexové mléko, před nímž musíme chránit především oči.