Domácí kino v domácím počítači

Sdílej
 
2. zvuk HARDWARE

DVD VIDEODomácí kino v domácím počítačiChcete si ve svém počítači pouštět filmy z dévédéček? Pokud ano, podívejte se do minulého čísla, kde jsme psali, co všechno k tomu potřebujete. Teď se podíváme na to, jaké možnosti máte, chcete-li si při sledování filmů pořádně vychutnat zvuk - jednu z nejsilnějších dévédéčkových zbraní. K tomu, abyste jej mohli vůbec slyšet, potřebujete zařízení schopné zpracovat audio data - tím je buď zvuková karta, nebo (v menší míře) hardwarový dekodér (přídavná karta dekódující data z DVD). Formát (i kvalitu) zvukového signálu "lezoucího" z počítače určují právě tato zařízení a podle typu signálu je pak třeba zvolit správnou sadu reproduktorů.

Základní ozvučení

Základním zvukovým formátem je mono, u kterého mají všechny reproduktory stejný vstup, a teoreticky by tedy stačil jeden. Následuje stereo, v němž je signál ve dvou kanálech rozváděn do dvou reproduktorů umístěných po stranách. V případě, že chcete zdůraznit nízké tóny, můžete použít stereo reproduktory označované 2+1, kdy je na audio výstup připojen i subwoofer, který zdůrazňuje hluboké zvuky. Ovšem stereo k vytvoření iluze prostoru zdaleka nestačí. Máte-li si při sledování filmu připadat jako v centru dění, musí znít zvuk ze všech stran. Proto existují další možnosti rozdělení audio dat do více kanálů. Rozložení reproduktorů - reproduktory označené stejnou barvou mají stejný vstupní signál Dolby Digital Dolby Pro Logic

Zvuk ze všech stran

U domácího kina se nejčastěji používají dva systémy - digitální Dolby Digital a analogový Dolby Pro Logic - oba pro sestavy reproduktorů 5+1 (dva reproduktory vpředu po stranách, jeden vpředu uprostřed, dva vzadu po stranách a subwoofer). Hlavní rozdíl mezi oběma systémy je v počtu kanálů - Dolby Digital umí do každého reproduktoru pouštět jiný signál (je jich tedy opravdu šest), kdežto Dolby Pro Logic používá pro oba zadní reproduktory stejný signál (hrají mono) a signál pro subwoofer vzniká rozložením zvuku pro ostatní reproduktory (kanály jsou tedy jen čtyři). Pro reprosoustavu 5+1 je určen i zvukový formát DTS (Digital Theater Systems), v němž je prostorový zvuk z DVD kvalitnější, než mají zvuková CD. Narazit můžete i na pojem Dolby Surround. Jedná se o vylepšený systém sterea, ke kterému je přidán ještě jeden kanál (monofonní), přehrávaný, stejně jako u Pro Logicu, dvěma zadními reproduktory. Toto rozložení se u domácího kina už příliš nepoužívá. Můžeme se s ním ale v provedení 4+1 (dva reproduktory vpředu, dva vzadu a subwoofer) běžně setkat u pécéček. Protože i zvuková data zabírají na disku místo, je u digitálních formátů použit podobný systém zmenšení objemu dat jako u obrazu a zvuky, které lidské ucho neslyší, jsou odstraněny. V příštím ABC podrobně probereme výhody a nevýhody jednotlivých způsobů přehrávání. Možnosti pohybu zdroje zvuku u dvou nejpoužívanějších systémů 5.1 kanálový zvuk Dolby Digital (AC-3) Běžný prostorový zvuk Dolby Pro Logic 1 - levý přední reproduktor 2 - střední reproduktor 3 - pravý přední reproduktor 4 - subwoofer 5a - zadní reproduktor (levý) 5b - zadní reproduktor (pravý) 5c - zadní reproduktor (monofonní) 5d - zadní reproduktor (monofonní)