Domácí kino v domácím počítači

Sdílej
 
3. jak to funguje HARDWARE

Hardwarový dekodér je s grafickou kartou spojen pomocí externího kabelu. Výstup do televize i monitoru je na hardwarovém dekodéruDVDPo dvou teoretických povídáních o DVD z předchozích ábíček se konečně dostáváme k jádru věci - jaký filmový zážitek nabízejí jednotlivé způsoby přehrávání DVD filmů v počítači. Testovali jsme s hardwarem od Creative Labs - renomované firmy zabývající se výhradně multimédii. Pro zpracování zvuku jsme použili Sound Blaster Live Platinum 5.1 (s reproduktory DesktopTheatre 5.1 DTT2200), jako DVD mechaniku DVD Blaster 12x a jako hardwarový přehrávač kartu Encore Dxr3.

Skoro zadarmo - softwarové přehrávání

Obraz z hardwarového přehrávače je zcela bezchybný K softwarovému přehrávání DVD filmů potřebujete v podstatě jen DVD mechaniku a potřebný přehrávací software (lepší je ale mít grafickou kartu s podporou Mpeg. Tomu, kde lze získat přehrávací software, jsme se věnovali v první části našeho miniseriálu. My jsme použili program WinDVD, který patří mezi nejlepší. Obraz z takto přehrávaného filmu je rozhodně lepší než z videokazety VHS, ovšem objevují-li se ve filmu velké tmavé plochy nebo je komprese filmu trochu odbytá, vznikají v některých místech ostré zubaté přechody, které nevypadají hezky. Pokud se ale na film díváte na monitoru, není to tak strašné. Trochu více je to vidět, pustíte-li si obraz výstupem z grafické karty do televize (tuto možnost však mají jen některé karty). Zvuk je ale při tomto přehrávání perfektní a šestikanálové (5.1) ozvučení si opravdu užijete. Jestli se tedy budete dívat na DVD filmy jen čas od času, softwarové přehrávání vám bohatě stačí, a pořídíte-li si kvalitnější zvukovou kartu (stačí s výstupem na čtyři reproduktory), užijete si za relativně malé peníze hodně zábavy.

DVD přehrávač úplně zadarmo

Kvalitně zkomprimované a "světlé" filmy jsou při přehrávání pomocí softwarového přehrávače téměř k nerozeznání od hardwarově přehrávaných filmůNemáte-li žádný softwarový přehrávač a chcete si na svém počítači pustit nějaký film teď hned, není to žádný problém. Stačí mít Windows 95/98 (samozřejmě DVD mechaniku), základní "Přehrávač záznamů" a trochu upravit registr. POZOR, tuto úpravu mohou provádět jen zkušení uživatelé! Do položky SPUSTIT v nabídce start napište REGEDIT a potvrďte OK. Pak si vy-rolujte strukturu registru HKEY_CUR RENT_USERSoftwareMediaPlayer PlayerSettings. A pomocí pravého tlačítka myši zde vytvořte "textovou hodnotu" "EnableDVDUI" (bez uvozovek), pak na tuto položku poklepejte a vložte "yes" (opět bez uvozovek) a uzavřete editor registru. V Přehrávači záznamů se pak v nabídce soubor objeví položka "Otevřít DVD". Přehrávač je opravdu jednoduchý - fungují jen tlačítka play, stop a hlasitost. Titulky je třeba nastavit v menu filmu.

Špičková kvalita - hardwarové přehrávání

Drobnou úpravou registru Windows získáte jednoduchý softwarový přehrávač Hardwarové přehrávání DVD filmů pomocí speciálních Mpeg karet nabízí stejně kvalitní zážitek jako stolní přehrávače. Jedinou slabinou je trochu složitější obsluha, a to i v případě, že máte ke kartě dálkové ovládání. Obraz z Mpeg dekodéru Encore Dxr3 je perfektní, do televize si jej můžete pustit přes klasický cinch i kvalitnější SVideo. Při porovnání se stolními přehrávači nebyl v obrazu vidět žádný rozdíl. Nešikovné je, že když ovládáte dévédéčko přes dálkové ovládání (to spolupracuje jen s dodávaným softwarem), vidíte nastavení jednotlivých hodnot (hlasitost, stav přehrávače apod.) jen na monitoru a na televizní obrazovce ne. Takže chcete-li si dát film více nahlas, musíte se koukat na monitor. Drobnou úpravou registru Windows získáte jednoduchý softwarový přehrávač Spíše než slabinou, tak nedomyšleností (nebo záměrem) je nefunkčnost 5.1 zvuku vedeného z analogových výstupů Soundblasteru Live 5.1. Do uzávěrky tohoto čísla se neobjevil software, který by to v originálním programu určeném k přehrávání filmů umožňoval. Zvuk je vždy jen v provedení 4.1 a pátý středový reproduktor chybí. Dojem prostoru je pořád dobrý, ale není to úplně ono. Pořídíte-li si ovšem ke kartě o něco dražší digitální reproduktory DesktopTheatre DTT3500 Digital (nebo nějaké jiné spolupracující s výstupem AC3) a využijete digitální výstup na Encore Dxr3 nebo Soundblasteru Live 5.1, je zvuk bez jediné chybičky. Pak máte za slušnou, i když ne nízkou cenu špičkový DVD přehrávač se skvělým zvukem.