Fallout Tactics

Sdílej
 
CO SE HRAJE Muselo se to jednou stát. Lidé to věděli. Připravili se a vybudovali ohromné podzemní kryty, ve kterých měla šanci přežít alespoň hrstka vyvolených. Pak to přišlo. Jaderný úder změnil povrch Severní Ameriky v poušť posetou ruinami kdysi ohromných sídel. Když radiace opadla začali lidé vaulty, ony kryty, opouštět a pokoušeli se opět žít. Z obyvatel jednoho bunkru vzniklo Bratrstvo oceli (Brotherhood of Steel), technologicky vyspělé a silně hierarchicky uspořádané společenství, které se snaží získat z ostatních vaultů další vybavení. Jedním z rekrutů BOS jste i vy.

A nastal nový řád... ?

CO SE HRAJEPo prvních dvou dílech postapokalyptického RPG Fallout se jistě většina z vás, co jste měli tu čest je hrát, zeptá, co je nového. Předně to, že nový Fallout má přídomek "Tactics", což značí, že se nejedná o čistokrevné RPG, ale o strategii s prvky RPG. Design zůstal téměř nezměněn. Systém menu, tlačítka, lišty ve hře, stejně jako grafika, to vše doznalo jen minimálních změn. Co je tedy nového? Už se netouláte radiací zamořenou krajinou a úkoly nezískáváte náhodně od různých postav, ale jsou vám zadávány v bunkrech BOS, kde také obchodujete s ukořistěnou výzbrojí a najímáte další členy do party.

Parta profíků

CO SE HRAJEVaše skupina může obsahovat až šest členů, kteří mají na rozdíl od minulých dílů stejně propracované charakterové vlastnosti jako hlavní postava. Ta není ničím výjimečná (snad kromě toho, že si ji hráč může vytvořit podle sebe), ovšem zemře-li, hra končí. Každý z party získává zkušenosti, každý se učí novým speciálním schopnostem a každého si budete zdokonalovat ve vybraných dovednostech (většina je stejná, ale přibyly i nové), přičemž je lépe vycvičit si několik specialistů než mít skupinu průměrných vojáků, kteří umějí od všeho něco. Novinkou je také možnost používání techniky, kterou zpočátku zastupuje opancéřovaný Hummer, později můžete získat i tank.

A jak to mám hrát?

CO SE HRAJEJednou z předností Fallout Tactics je široká paleta možností nastavení hry. V menu si můžete kromě obvyklých atributů vybrat, zda chcete hrát v reálném čase, nebo na kola. A zda budete při kolovém módu ovládat celou skupinu, nebo - jako v původním Falloutu - budou různé postavy hrát podle své iniciativy. Realtimový mód je nejdynamičtější a nejvíce připomíná Commandos. Hodí se v počátcích hry a v situacích, kdy je nepřítel v početní nevýhodě. S přibývajícími misemi a větším počtem vojáků ale zjistíte, že nestačíte adekvátně ovládat svoji jednotku a budete dříve či později nuceni přejít na tahový systém. Vaši vojáci disponují v závislosti na charakterových vlastnostech akčními body, potřebnými pro vykonání jakékoliv činnosti (nově si mohou i lehnout a skrčit se). V realtimovém módu se body doplňují průběžně. Při hraní na tahy se obnoví najednou po ukončení tahu nepřítele.

Copak je to za mutanta?

CO SE HRAJEFallout Tactics si ze svých předchůdců vzal RPG prvky a naopak se zbavil většiny adventure prvků, zejména dialogů. V designově stejném, ale graficky vylepšeném kabátě (rozlišení až 1027x768) vás čeká zhruba 20 misí, kvanta nepřátel i zbraní a také multiplayer, který v minulých dílech chyběl.