Magic: The Gathering

Sdílej
 
ORGANIZOVANÉ HRANÍ

Sběratelské kartyJak posoudit, kdo je nejlepší? Magic: The Gathering a další sběratelské karetní hry mají jako jiné sporty svůj vlastní systém turnajů, lokálních i mezinárodních soutěží a celosvětový žebříček hráčů. V Magicu jsou to dva typy hodnocení - Arena a DCI. Každé z těchto hodnocení se počítá jinak, ale jedno mají společné. Porovnávají jednotlivé hráče mezi sebou.

DCI

DCI je celosvětový žebříček nejlepších hráčů ve hře Magic: The Gathering. Je vypracován na podobném principu jako žebříček ATP pro tenis. Každý, kdo chce být do tohoto žebříčku zařazen, musí odehrát alespoň jeden turnaj DCI a minimálně deset zápasů. Výsledek každého hráče se po turnaji započítá a podle něj je poté hráč posuzován na světovém žebříčku. Každoročně se koná obrovské množství DCI turnajů na celém území ČR, které vrcholí mistrovstvím republiky. Z mistrovství se kvalifikuje osm nejlepších hráčů na mistrovství Evropy a první čtyři na mistrovství světa. Všichni mají snahu postoupit na světový šampionát, který se každým rokem koná na jiném místě (letos je to Toronto v Kanadě). Zde se scházejí přední hráči a národní družstva z celého světa, aby změřili své síly. Hraje se o velké peníze a prestiž pro vítěze. Celému mistrovství je věnována nemalá pozornost ve světových sdělovacích prostředcích. Není tajemstvím, že světovým šampionem pro rok 1997 se stal Čech Jakub Šlemr. Ten se umístil také jako druhý na mistrovství Evropy pro rok 1998 a do dnešního dne vyhrál již několik desítek tisíc dolarů.

Arena

Magic: The GatheringDalší možností, jak se zařadit do světového žebříčku hráčů Magic: The Gathering, je zúčastnit se ligy zvané Arena. Výsledky Areny se započítávají podobně jako DCI, ale nemusíte hrát žádné turnaje. Můžete se prostě se svými přáteli sejít na místě, kde se Arena hraje, a tam si dát pár duelů. V každém roce je šest sezon, kdy si můžete Arenu zahrát. Každá z nich je samostatně vyhodnocena a započítána. Výsledky jednotlivých zápasů jsou zasílány ke zpracování do výpočetního střediska v Belgii. Vítězové a nejaktivnější hráči každé sezony obdrží zajímavé ceny.

TURNAJ

Ve dnech 9. a 10. června se v Praze konalo již osmé MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY v Magic: The Gathering. Na této prestižní akci se setkalo 150 nejlepších hráčů z celé České republiky, aby se utkali nejenom o titul šampiona, ale také o účast v národním týmu na mistrovství světa a Evropy. Vítězem se stal brněnský borec Petr Nahodil, který ve finále porazil Evžena Bouřu. Nejznámější český hráč - Jakub Šlemr - skončil čtvrtý a loňský mistr Ondřej Baudyš pátý.