Můj WEB

Sdílej
 
Tvorba vlastní stránky - FrontPage Express a další možnosti

Dnes budeme pokračovat ve tvorbě jednoduché stránky pomocí programu FrontPage Express. Začali jsme stránkou, na které máme text a odkaz. Dalším objektem, který lze vložit, je obrázek. Z textového menu vyberte Vložit - Obrázek. Nyní nastavte cestu k obrázku, buď ze souboru, nebo z internetové adresy. Podobně jako obrázek se bude chovat i jednoduchá animace, kterou jsme použili v našem příkladu - ukázková stránka je k nahlédnutí na adrese http://abc.planeta.cz. Místo statického obrázku budete mít na své stránce pohyblivý objekt. Potřebujete ovšem soubory s příponou .GIF nebo .JPG.

Bannery

Kromě obrázků a animací jsou na stránkách často tzv. bannery neboli reklamní proužky. Každý takový proužek je odkaz; když na něj kliknete, dostanete se na stránku toho, kdo reklamu na internet umístil. Při vkládání na stránku se pracuje s proužkem stejně jako s obrázkem, jen je třeba doplnit hypertextový odkaz. Kresby Lukáš FibrichZkuste si vytvořit další stránku, na ni umístěte testovací banner a obě své stránky navzájem provažte odkazem. Otevřete tedy nový dokument, napište nadpis a stránku si uložte do shodného adresáře s první stránkou. Banner si také uložte do stejného adresáře. Nyní můžete změnit barvu pozadí a písma. Dále na stránce vytvořte hypertextový odkaz na tu stránku, kam má banner odkazovat, a vložte jeho obrázek. Poté si zobrazte HTML kód, kde v příkazu pro odkaz <a&gt nahraďte zobrazovanou adresu stránek příkazem pro obrázek <img&gt. Výsledkem je obrázek, který bude odkazem na vámi zvolenou stránku. Do tagu obrázku můžete přidat border="0", aby se kolem obrázku nezobrazoval rámeček.

Kód stránky

Jednoduchý kód nové stránky vytvořený programem FrontPage Express bude vypadat následovně: <html&gt <head&gt <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250"&gt <meta name="GENERATOR" content="Microsoft FrontPage Express 2.0"&gt <title&gtStránka s bannerem</title&gt </head&gt <body bgcolor="#800000"&gt Jednoduchá stránka s bannerem <p&gt<font color="#FFFF00" size="3" face="Tahoma"&gt<strong&gtStránka s bannerem</strong&gt </font&gt</p&gt <p&gt<a href="http://edu.iol.cz"&gt<img src="edu.gif" border="0" width="468" height="60"&gt</a&gt</p&gt </body&gt </html&gt Kód si opět uložte a vraťte se na první stránku. I zde vložte hypertextový odkaz. Můžete použít klávesovou zkratku Ctrl + K. V otevřeném okně funkce zvolíte první kartu - Otevřené stránky - a vyberete tu, na kterou má odkaz vést. Tím jste vložili běžný odkaz (písmo lze opět formátovat). V případě osobních stránek obvykle nebudete vkládat přímo reklamní proužky, ale spíš obrázky nebo tlačítka, která budou sloužit jako odkazy například na vaše oblíbené vyhledávací centrály či jiné servery.

Běžící text

Dalším způsobem, jak na stránkách upoutat pozornost, je běžící text. Pro jeho vytvoření je v programu Front Page Express samostatná funkce. Naleznete ji v nabídce Vložit - Běžící text. Vymyslete text, určete barvu pozadí - může, ale nemusí být shodná s barvou pozadí stránky - zvolte směr, kterým se má běžící text posouvat, a rychlost pohybu. Nejlepší je vyzkoušet různé možnosti, aby běžící text nepůsobil na stránce příliš rušivě. Písmo se formátuje v nabídce Formát - Písmo. Po uložení se na svou stránku můžete podívat v prohlížeči, teprve tam se text ukáže v pohybu. Funkce na vytvoření hypertextového odkazuČást stránky s běžícím textem bude vypadat následovně: <p&gt<font color="#FF8080" size="2" face="Tahoma"&gt chceme-li na naší stránce na něco zvláště upozornit, můžeme vložit tzv. běžící text: </font&gt</p&gt <p&gt<font color="#FFFFFF" size="2" face="Tahoma"&gt <marquee&gtPOZOR - POZOR - PO ZOR - POZOR - POZOR - POZOR - POZOR </marquee&gt</font&gt</p&gt <p&gt<font size="2" face="Tahoma" &gt<marquee bgcolor="#FFFF00" direction="right"&gtZMĚNA - ZMĚNA - ZMĚNA - ZMĚNA - ZMĚNA</marquee&gt</font&gt</p&gt Program FrontPage Express umí vložit ještě další objekty, vždy je však třeba kód zkontrolovat a také vyzkoušet, zda má stránka v různých prohlížečích stejný vzhled.

Autor

Antonín Drahovzal Repro autor