Pašeráci pod rentgenem

Sdílej
 
CELNÍCI Pod pojmem pašerák si díky známému českému filmu Krakonoš a lyžníci většina z nás vybaví dobrodruha z dob Rakouska-Uherska, který na lyžích s batohem plným plátna a homolí cukru prchá před strážcem zákona. Textil a cukr patří i dnes k oblíbenému zboží pašeráckých dodávek, jen romantika horského života z tohoto druhu obchodu nenávratně zmizela.

Na barevném snímku jsou zřetelně patrné pašované zbraně: puška a revolver. Odborník však najde i výbušniny, ukryté v pytlích kávy a rýžeNa barevném snímku jsou zřetelně patrné pašované zbraně: puška a revolver. Odborník však najde i výbušniny, ukryté v pytlích kávy a rýžeČas od času se v novinách objeví zpráva o tom, jak celníci na některém z našich hraničních přechodů zadrželi pašovanou zásilku drog či zbraní. Takové zboží bývá však ve větším množství zabaveno jen výjimečně. Častěji je na hranicích objeven kontraband cigaret, alkoholu, textilu nebo jiného spotřebního zboží. Každé zboží přecházející přes naše hranice podléhá clu. To je daň vypočítávaná z ceny zboží, kterou dovozce musí zaplatit státu. Většina případů pašeráctví je právě snahou platbě cla se vyhnout. Tím státní pokladna přichází o miliony korun ročně.

Co se pašuje

V kufru je mezi běžnými předměty denní potřeby jasně zřetelný revolverPašuje se téměř vše, co lze prodat, ale nejčastěji zboží podléhající u nás nejvyšším daním. Kromě alkoholu a cigaret jsou to například i ropné produkty. Veřejnost se ovšem zajímá spíš o případy, které jsou spojeny s další trestnou činností, např. o pašování zvířat, starožitností, drog, zbraní, výbušnin či radioaktivního materiálu. Většinou jsou to malé zásilky, pašované v zavazadlových prostorech osobních aut či v cestovních zavazadlech.

Mravenčí práce

Operátor si může část obrazu zvětšit a sledovat podrobnosti. V tomto případě jsou v rezervním kole osobního automobilu ukryty balíčky s drogou a revolverPrací celníků je pašování zboží zabránit. Přes naše státní hranice ovšem za rok projedou miliony aut (v roce 2000 to bylo 72 milionů osobních a 5,9 milionu nákladních automobilů). U takového množství vozidel není možné každý náklad podrobně zkontrolovat. Prohlídka plně naloženého tahače s vlekem zabere mnoho hodin, a proto není divu, že se provádí pouze u malého počtu projíždějících vozů. Kamiony čekají na hraničních přechodech na odbavení dlouhé hodiny, někdy i celé dny. V případě důkladné prohlídky každého nákladu by se mezinárodní silniční doprava zcela zastavila.

Spolupráce

Rentgenová jednotka HCV Mobile na prohlížení kamionůBoj proti pašerákům spočívá především ve zkušenostech a odhadech celních úředníků a v jejich spolupráci s kolegy z jiných států. Řada pašovaných dodávek byla zadržena právě na základě tipů zahraničních celníků či policie. Přesto je stále většina pašovaného zboží odhalena při náhodných prohlídkách, když pozornost celníků upoutá podezřelé chování řidiče kamionu. V případě podezření na pašování drog se k prohlídce přivolávají speciálně vycvičení psi, kteří jsou v krátké době schopni odhalit, kde přesně je droga ukryta.

Rentgeny

Dvě mobilní rentgenové jednotky české celní správy. Rentgenem na tomto snímku lze prohlížet palety o rozměrech 140 x 140 cm.V loňském roce byla celní správa ČR vybavena třemi mobilními rentgenovými jednotkami (dvěma většími a jednou menší), které prohlídku nákladů výrazně urychlují. Pracují na stejném principu jako pevně zabudované rentgeny na letištích určené k prohlídce zavazadel. Mobilní rentgenová jednotka má tu výhodu, že může být rychle přesunuta na ten hraniční přechod, kde je právě potřeba k prohlídce. Menším rentgenem je možno prohlížet běžná cestovní zavazadla (max. rozměry 90 x 90 cm). Větší jednotky mohou prohlížet i celé plně naložené přepravní palety (140 x 140 cm). Rentgen je zabudován v nákladním automobilu. Z jedné strany se zavazadla pokládají na běžící pás, procházející automobilem a z druhé strany se odebírají. Uprostřed se při průchodu zavazadla aktivuje rentgenový paprsek, který zavazadlo zešikma prosvítí. Prohlídka jednoho kufru trvá zhruba dvacet vteřin. Vyslaná rentgenová dávka se rovná asi jedné desetině dávky při běžném snímkování plic, takže kdyby někdo v zavazadle pašoval zvíře, průchod rentgenem by je neohrozil. Přesto tento rentgen dovede prosvítit i ocelový plech o síle 14 mm.

Zobrazení

Do tohoto rentgenu se vejdou jen zavazadla rozměrů 90 x 90 cmZáření procházející nákladem se mění v elektrické signály. Na monitorech v zadním prostoru automobilu se ukáže mírně deformovaný rentgenový snímek zavazadla. Snímky z menšího rentgenu jsou pouze černobílé. Podle odstínu objektů se pak určuje, z jakého materiálu jsou vyrobeny. Větší rentgeny zhotovují i barevné snímky, na nichž lze obsah zavazadla určit přesněji. Oranžově se zobrazí všechny organické materiály (potraviny, drogy), zeleně anorganické materiály (plastové obaly, keramika) a modře kovy (zbraně). Vyškolená obsluha rentgenových jednotek je podle odstínu schopna přesně rozpoznat drogy i výbušniny.

Celé kamiony

Ve velkých evropských přístavech se používají mnohem větší mobilní rentgeny v podobě jeřábu, které jsou umístěny na nákladním automobilu. Zalomené jeřábové rameno lze nastavit tak, aby se pod ně pohodlně vešel celý tahač s návěsem. Rentgenový snímek celého nákladu je pořízen během dvou minut. Pro lepší rozlišitelnost lze obraz několikrát zvětšit. Není-li objeveno nic podezřelého, dostane řidič povolení k odjezdu, v opačném případě se provádí podrobná prohlídka. Takto může jedna snímkovací jednotka prohlédnout až 300 nákladů denně.

CELNÍ PODVODY

Počet celních podvodů v posledních letech narůstá. V loňském roce jich bylo odhaleno více než 20 000. Jedná se například o nepřiznání převáženého zboží, uvedení jiného druhu zboží v průvodních dokumentech či nadhodnocení ceny při vývozu. Vývozce následně vymáhá po státu v této výši odpočet daně.