Kapesní metronom

Sdílej
 

MetronomPopsaný přístroj je dobrým pomocníkem každého začínajícího hudebníka. Kdo chodí do některé z hudebních škol, ví, jak důležité je dodržovat tempo skladby. Metronomy se k tomuto účelu používají již velmi dlouho. Technický pokrok zasáhl pochopitelně i tuto oblast. Staré typy s kyvadlem poháněným hodinovým strojem slouží mnohde úspěšně dodnes. I tuto oblast ovšem ovládla elektronika. Na trhu najdeme nepřeberné množství typů s řadou přídavných funkcí.

Co je to metronom?

Ve své podstatě je každý metronom generátorem kmitů s nastavitelnou délkou. Generovaný kmitočet musí pokrýt potřeby hudby a sahá zhruba od 40 do 300 kmitů za minutu. Metronomy jsou vybaveny stupnicí, která umožňuje nastavit potřebnou délku kyvu podle notového zadání. I zde je pochopitelně určité rozmezí, koneckonců je známo, že prakticky žádní dva interpreti nezahrají stejnou skladbu naprosto shodně. Náš jednoduchý metronom umí nejen zvukové značky podobné klasickému kyvadlovému provedení, ale doplňuje každý začátek intervalu světelným zábleskem. Tento doplněk je velmi výhodný při hře, kdy hlasitost nástroje často přehluší zvuk metronomu.

Jak to funguje?

Nahoře (Pohled ze strany součástek), dole (Pohled ze strany spojů)První integrovaný obvod je zapojen jako astabilní klopný obvod, který vytváří obdélníkové napětí o frekvenci určené hodnotami proměnného rezistoru P a kondenzátoru C1. Přelaďováním potenciometru P dosáhneme změny kmitočtu v potřebném rozmezí. Generované napětí se přes kondenzátor C2 projeví akusticky v reproduktoru jako charakteristické lupnutí. Druhý integrovaný obvod je zapojen jako monostabilní klopný obvod, který při příchodu záporného impulsu na vstup 2 generuje na výstupu kladný impuls o délce dané přibližně součinem hodnot součástek R4 a C4. Při jakékoli frekvenci metronomu bliká svítivá dioda stále stejně dlouhým zábleskem. Rozmístění součástek

Elegantní krabička

Při pečlivé práci bude metronom ihned správně fungovat. Zařízení je napájeno obvyklou 9 V baterií s konektorem přes vypínač S. Všechny části zařízení umístíme do plastové krabičky, kterou si vybereme ze širokého sortimentu v každé prodejně elektronických součástek. Velikost krabičky musíme přizpůsobit reproduktorku, který máme k dispozici, a ostatním součástem. Možné uspořádání je znázorněno na obrázku vpravo.

Kalibrace

SchemaPo dokončení práce můžeme metronom vyzkoušet s hudebním nástrojem. Ti pečlivější opatří potenciometr papírovým kroužkem, kde si například podle jiného zařízení vyznačí přesně rytmus. Spotřeba je nepatrná (odběr při provozu je okolo 10 mA), takže nám baterie vydrží dosti dlouho.

Návod je připraven ve spolupráci s firmou Bateria Slaný CZ, s. r. o.

Prima baterie pro prima nápady

ROZPIS SOUČÁSTEK

Integrované obvody IO1, IO2 NE 555 Diody D LED 3 mm červená Rezistory R1 M15; R2 680; R3 27k; R4 M22; R5 820 P lineární potenciometr 1M Kondenzátory C1 elektrolyt 1M C2 elektrolyt 47M C3 keramický kondenzátor 10n C4 keramický kondenzátor M1 Ostatní REPRO reproduktor, průměr okolo 50 mm S posuvný spínač