Jak přelstít rybu

Sdílej
 
Výbava sportovního rybáře pro sladkovodní rybolov SPORTOVNÍ RYBÁŘI Převážná většina z nás, sportovních rybářů, začínala svou pouť za "mokrými krasavci" o prázdninách někde na malé tůňce nebo rybníčku. Skryti v hustém porostu s pytlačkou v ruce a velmi často se srdcem kdesi v kalhotách jsme očekávali záběr vysněného kapřího macka.

Úspěšní rybáři potřebují vědět, které místo je pro lov nejlepší, na co ryby berou a jaké vybavení použítTento vstup do světa sportovního rybaření lze považovat ze jeden z nejpádnějších důkazů toho, že rybolov není pouze koníčkem, ale i vášní, jejíž definice by byla pro zarputilého "nerybáře" velmi komplikovaná. A zatímco motivace opravdového rybáře zůstává stejná, pytlačku nahradilo vybavení, o jakém se nám v oněch dávných letech ani nesnilo.

Co se skrývá pod tajemnými názvy některých rybářských potřeb

naviják se zadní brzdou naviják s přední brzdou muškařský naviják
naviják se zadní brzdou naviják s přední brzdou muškařský naviják
plandavka kombinace rotační třpytky a wobbleru rippery
plandavka kombinace rotační třpytky a wobbleru rippery
rotačka wobbler jigy
rotačka wobbler jigy
různé typy mokrých mušek twistery twistery
různé typy mokrých mušek twistery twistery

Malé nahlédnutí do historie

Výroba rybářského náčiní rozhodně patří k nejstarším činnostem člověka a její počátky lze vypátrat již v prehistorické době. Nejstaršími všeobecně známými rybářskými nástroji byly harpuny a udice z různých odštěpků kostí, paroží, kamenů či lastur. Tyto odštěpky byly na obou koncích zaostřeny a jeden hrot se ukrýval do nástrahy. Lovilo se s nimi zřejmě na volné šňůře z ruky. Převrat přinesly první zakřivené háčky, vyrobené v Malé Asii asi 9000 let před Kristem. Ale než spatřil světlo světa první kovový háček (byl zhotoven z mědi) pro lov ryb, uplynula další dlouhá čtyři tisíciletí. Od té doby doznal rybářský háček mnoha velmi zásadních proměn souvisejících s rozvojem technologií zpracování kovů. Neméně bohatou tradici má i výroba prutů a navijáků. Je doloženo, že krátké pruty s jednoduchou muškou používali Makedonci již od třetího století našeho letopočtu a pravděpodobně ve stejný čas objevili rybářské pruty a navijáky také Číňané. Dnes můžeme bez velkého přehánění říct, že výroba rybářského vybavení představuje rozvětvené, rychle se vyvíjející průmyslové odvětví, jehož centrum je ve východní Asii. Výrobky jsou neustále zdokonalovány a v přímé návaznosti na nové techniky a styly rybolovu vzniká i nové odpovídající náčiní. Z té nepřeberné nabídky proto můžeme představit jen několik základních rybářských potřeb a pomůcek pro nejznámější lovné techniky. Základní typy rybářských prutů

Na každou rybu jinak

Sladkovodních ryb žije v našich vodách obrovské množství druhů. V zásadě je můžeme rozdělit na dvě základní skupiny: ryby dravé (štika, sumec, candát, pstruh apod.) a ryby nedravé (kapr, amur, tolstolobik apod.). Z obou skupin lze vyčlenit několik druhů, které si rybáři zvláště oblíbili a loví je nejčastěji (mezi nejznámější "cílové ryby" patří kapr, candát, sumec, štika, pstruh nebo úhoř). Každá ryba však žije natolik odlišným způsobem života, že bylo nutné vyvinout celou řadu lovných technik, které umožňují přelstít i ty nejopatrnější druhy. Nedravé ryby se loví většinou na nástrahy rostlinného původu, jako obiloviny (kukuřice, hrách, pšenice), chléb, rohlík, různá těsta, těstoviny a podobně. Úspěšné bývají i některé nástrahy původu živočišného: žížaly, larvy pakomárů, bílí nebo barevní kostní červi a další. Dravé ryby samozřejmě nepohrdnou živou nástrahou, ale lze je lovit i na tzv. nástrahy umělé, za něž se považují třpytky (rotační i plandavky), wobblery, twistery, jigy, streamery nebo umělé mušky. Candát obecný je dravec, což dokazují i úctyhodné zuby

Lov s nástrahou na položenou ("na těžko")

Lov na položenou je nejčastěji praktikovanou lovnou technikou na českých vodách. Na položenou lze lovit prakticky celé spektrum rybích druhů. Nástraha je rybě předkládána na dně nebo těsně nad ním a na místě je udržována zátěží (olůvkem). Signalizátor záběru se umísťuje buď mezi očka, nebo před špičku. Položená patří mezi nejefektivnější lovné metody.

Výzbroj pro položenou Prut: dělený nebo teleskopický v délkách 2,70 - 4,20 m Naviják: kvalitní smekací s přesnou přední nebo zadní brzdou, s kónickou kovovou cívkou pro daleké hody Vlasec: monofilní vlasec 0,20 - 0,60 mm podle lovené ryby a nástrahy Nástrahy: rybičky nebo jejich části na dravce, žížaly a celé spektrum přírodních nástrah včetně moderního boilie pro lov kaprů

Lov s umělými nástrahami - přívlač

Lov s umělými nástrahami je v rybářském řádu klasifikován jako přívlač. Jak již samotné slovo napovídá, je přívlač založena na přitahování umělé nástrahy (dráždidla). Tento pohyb imituje pohyb různých rybek nebo živočichů, kteří jsou přirozenou součástí potravního řetězce dravých ryb. Přívlač můžeme na základě váhy nástrahy rozdělit na dvě kategorie - lehkou a těžkou. Lehkou přívlačí lovíme menší dravce, jako okouny, pstruhy, siveny, menší štiky a candáty. Na těžkou přívlač používáme delší (2,70 - 3 m) a tvrdší prut. Samotná tuhost prutu je přímo úměrná lovené rybě a použité nástraze. Například pro lov největších predátorů - sumců - se používají skutečně tvrdé pruty s vrhací zátěží hodně nad 100 g.

Výzbroj pro přívlač Prut: přívlačový dělený, případně teleskopický v délkách 1,80 - 3,30 m Naviják: kvalitní smekací s přesnou přední nebo zadní brzdou, kovovou cívkou a převodem ne rychlejším než 5,2:1 Vlasec: monofilní vlasec 0,18 - 0,40 mm podle lovené ryby a nástrahy, nebo pletená šňůra typu Dacron či Fireline v nižších průměrech Nástrahy: třpytky (rotačky a plandavky), twistery, rippery, jigy, wobblery atd.

Lov s nástrahou na plavanou ("na lehko")

Stejně jako na položenou můžeme na plavanou ulovit celou řadu rybích druhů. Obecně se však na plavanou loví menší exempláře. Základem udice na plavanou je splávek - nejcitlivější zařízení, které signalizuje záběr ryby. Nástraha se při plavané klade nejčastěji nade dnem nebo libovolně ve vodním sloupci. Lov na plavanou je také atraktivní soutěžní disciplínou, ve které se každým rokem pořádají i u nás velké závody za účasti mnoha rybářů z celé republiky.

Výzbroj pro plavanou Prut: dělený (nečastěji třídílný), případně teleskopický v délkách 3,90 - 14,50 m (pro závodní plavanou Naviják: na bič nebo děličku žádný, jinak kvalitní smekací s přesnou přední nebo zadní brzdou, kovovou cívkou a převodem 6,2:1 Vlasec: monofilní vlasec 0,06 - 0,22 mm podle lovené ryby a nástrahy (na velké predátory samozřejmě silnější) Nástrahy: bílí a barevní kostní červi, žížaly, larvy pakomára (patentky), rostlinné nástrahy; pro lov dravců rybičky nebo jejich části

Muškaření

Muškaření je královskou rybářskou disciplínou, jejíž kouzlo spočívá v dokonalém splynutí člověka s přírodou. Naši muškaři patří již léta ke světové špičce a dokazují to i výsledky vrcholných soutěží posledních let. Pro muškaření se používá speciální prut, naviják, a dokonce i šňůra. Než se může začátečník vydat k vodě, musí absolvovat několik "suchých" muškařských lekcí, protože házení vyžaduje velkou zručnost. Základní nástrahou pro muškaření je umělá muška imitující jednotlivá vývojová stadia hmyzu. Na tomto základě lze i pojmenovat tři nejzákladnější druhy muškaření: suché (muška plave na hladině), mokré (muška plave ve vodním sloupci nebo těsně pod hladinou) a lov na nymfu (lov na zatížené mušky u dna). Současný rozmach této lovné techniky ukazuje, že na mušku lze ulovit mimo klasické ryby, jako je pstruh, siven, lipan, tloušť, bolen atd., i např. kapra, štiku, candáta a další druhy ryb.

Výzbroj pro muškaření Prut: dělený v délkách 2,40 - 3,30 m Naviják: kvalitní a lehký muškařský s jemnou brzdou Šňůra: plovoucí, potápivá nebo intermediální č. 4 - 9 podle zvoleného prutu Nástrahy: umělé suché, mokré mušky, nymfy, jigy, streamery apod.

S čím začít?

Pokud se sportovním rybolovem právě začínáte, je při nákupu základní výbavy dobré mít na paměti následující poznatky. Drahé náčiní samo o sobě nikdy žádnou rybu nechytí, proto je vždy rozumné začít kdesi uprostřed. Jako novici Petrova cechu stejně nedokážete využít všechny možnosti své nové výzbroje. Daleko užitečnější je začít rybařit se spolehlivou, ale levnější výbavou, kterou můžete postupem doby zkvalitňovat současně s přibývajícími zkušenostmi.

Autor

Radek Diviš autor je redaktorem časopisu Český rybář