Kousíček vlasti

Sdílej
 
Návštěvníky Mariánských Lázní zavede jedna z lázeňských stezek, které protkávají malebné okolí města, až k pupku Evropy. Je to přesný geografický střed evropského kontinentu. Na tomto místě před nedávnem vyrostl areál s modely některých pamětihodností České republiky, který nese název Miniaturpark.

Červená Lhota na malém rybníčku patří k nejzajímavějším objektům miniaturparkuV loňském roce byl provoz miniaturparku zahájen nultou sezonou, kdy byla zpřístupněna první část parku s trasou o délce 800 metrů. Časem by se měl park rozrůst na plochu sedmi hektarů a prohlídková trasa se prodlouží až na čtyři kilometry. V současnosti je zde rozmístěno osmnáct modelů, vyrobených v měřítku 1:25, které jsou pečlivě začleněny do terénu tak, aby okolí působilo dojmem skutečné krajiny.

Cesta kolem světa

Remorkér Bivoj kotví na druhém břehuProhlídka začíná u rybníčku, u jehož břehu stojí na umělém ostrůvku jeden z modelářsky nejvděčnějších českých zámků - Červená Lhota. Kousek dál po cestě narazíte na babiččino Staré bělidlo, které je potůčkem spojeno s Ruderovým mlýnem. U dalšího objektu, kostela v Železné Rudě, se park svažuje dolů. Schází se na asfaltové náměstíčko, na němž stojí dvě dominanty Českých Budějovic - Černá věž a kostel svatého Mikuláše. U cesty ke zdejší restauraci je navršen malý Říp s nezaměnitelnou románskou rotundou na vrcholu. O kousek níž se na skále nad "Vltavou" tyčí část krumlovského zámku. Na druhém břehu je letiště se dvěma letouny - IL-18 a DC-3 Dakota. Odtud se návštěvníci vracejí zpět k rybníčku. Na břehu stojí lednická mešita a na vodě pokojně kotví remorkér a pražský výletní parník Šumava. Na cestě ke středu Evropy narazíte na dvě makety lázeňských objektů - místní kolonádu a pavilon Křížového pramene. Tím dosavadní prohlídka miniatur prakticky končí. Zbývá jen zajít k píseckému mostu, který je postaven pod hrází rybníka. Most však zatím stojí na suchu. Časem zde bude vybudován potůček s přehradní nádrží a maketě nejstaršího kamenného mostu u nás už k dokonalosti nebude chybět nic.

Jak se vyrábějí

Rotunda jako živá. Ve skutečnosti by vám nebyla ani do pasuTvůrci se na modelech snaží zachytit i ty nejjemnější detaily. Jejich práce začíná důkladným prostudováním originálního objektu. Stavbu si změří a ze všech stran vyfotí. Základem staveb jsou umělohmotné desky, které se slepí do požadovaného tvaru. Na tuto konstrukci se vytváří realistický povrch. Nerovnost kamenného zdiva či střešní krytina se znázorní tak, že se nejprve vyrobí sádrová forma celé stěny, do které se pečlivě vyřežou detaily, a z ní se ze sádry odlije negativní sádrová forma (kopyto). Do této formy se nalije formovací pryskyřice (lukoprén), která dobře vyplní všechny štěrbiny. Ta má po zaschnutí podobné vlastnosti jako guma - je pružná a velice odolná. Sochy, zábradlí či různé reliéfy staveb se do forem odlévají z pevného polyuretanu. Hotové stěny se nalepí na základovou konstrukci, stavba se osadí detaily a vymaluje. Výrobci maket nezapomínají dokonce ani na patinu staveb - oprýskanou zeď, špinavé stopy od vody apod.

Stavby v parku

Autoři vynášejí z dílny čerstvě vyrobenou maketu kostela sv. MikulášeModely jsou v parku umístěny pouze v období letní sezony, protože by je mohl poškodit mráz. Stavby jsou opatřeny popisky a mapkami s přesnou polohou originálů i jejich vzdáleností od Mariánských Lázní. Některé makety mohou návštěvníci i rozezvučet. Stačí zmáčknout tlačítko a v kostele se například rozezní zvony. V noci se okénka domečků rozsvítí, a to pouze tam, kde se mohou rozsvítit i ve skutečnosti. Výběr staveb v Miniaturparku záleží především na objednávkách měst, která mají zájem o výrobu modelu některého ze svých známých objektů.

Miniaturparky v Evropě

Na internetu se můžete podívat na některé z evropských miniaturparků, které mají již delší tradici: www.madurodam.nl, www.minimundus.at/minimundus.html, www.mini-a-thuer.de/start_miniaturpark.htm