Mazlíček ze stepi

Sdílej
 
DOMÁCÍ ZOO

Pískomily lze chovat v původním zbarvení ...K oblíbeným domácím mazlíčkům už dlouho patří pískomilové. Nejčastěji chovaný pískomil mongolský (Meriones unguiculatus) patří k menším druhům a dnes už můžete kromě zvířat zbarvených původní "pískovou" barvou objevit i zvířata černá či jinak barevná. Pískomilové jsou na rozdíl od mnohem rozšířenějších laboratorních myší čistotnější (nejsou v bytě cítit) a jejich dlouhý chlupatý ocásek není zdaleka tak odrazující jako téměř holý ocas myší a potkanů.

V čem je chovat

... nebo v různých barevných odchylkáchPřestože jde o docela malá zvířata, vyžadují prostornější nádrž, neboť jsou velmi pohyblivá. Terárium (nebo jiné chovné zařízení) by proto mělo být minimálně tři čtvrtě metru dlouhé, nemusí však být příliš vysoké. Jako nejvhodnější substrát na dno se osvědčily čisté suché hobliny, pro výstelku hnízda jim přidávejte i trochu sena či slámy. Hnízdo si pískomilové budují buď přímo ve vyhrabaném dolíku v hoblinách, nebo v dřevěné boudičce, skořápce od kokosového ořechu apod. Kromě substrátu a případného "doupěte" potřebují pískomilové v teráriu také nějakou silnější větev s kůrou z nejedovaté dřeviny (nejvhodnější jsou ovocné stromy), aby měli co hlodat.

Krmení

Mláďata pískomilů se rodí holá a slepáV přírodě se pískomilové živí různými obilkami trav, semeny, plody a zelenými částmi rostlin. Snadno je proto uživíte ovesnými vločkami či ovesným šrotem, zrním (pšenicí, ovsem, ječmenem, prosem), zbytky tvrdého suchého chleba či pečiva, ze kterého jste odrolili sůl a které nebylo před sušením plesnivé, nebo i dalšími dostupnými obilkami, třeba i z divokých trav. Jako lahůdku jim můžete do krmení přidávat i slunečnicová semínka, ta však jen omezeně, protože po nich zvířata tloustnou. Šťavnatou složku potravy mohou zastupovat všechny možné druhy ovoce: jablka, hrušky, hroznové víno, rybíz, třešně, různé špendlíky, slívy, švestky apod, ale i plané plody, jako jsou jeřabiny, borůvky, jahody, hložinky. Ze zeleniny jim ze všeho nejvíc chutná mrkev, ale milují i salát nebo odřezané listy z květáku. A pak jim samozřejmě lze dávat i další zelené krmení - listy nebo i květy pampelišek, jitrocele, čistou čerstvou trávu, lístečky a kvítky jetele atd. (pozor na jedovaté druhy!). Mají-li zvířata této šťavnaté potravy dostatek, prakticky nepotřebují vodu, přesto je vhodné umístit do terária závěsnou napáječku. Nezapomeňte čas od času na přídavek vitaminů, postačí běžně dostupný Roboran.

Společenská zvířata

Pískomilové jsou nekousaví a lze je dobře ochočitPískomily lze sice velmi dobře ochočit (nechají se hladit, žerou z ruky, vítají svého ošetřovatele), ale nenaučí se např. přiběhnout na zavolání, takže není vhodné nechat je běhat volně po bytě. Jinak jsou to velice mírumilovná, přátelská a společenská zvířata, která vůči sobě nejsou vůbec agresivní. Právě naopak - společně chovaná zvířata se vzájemně čistí, spí v jednom hnízdě, společně se starají o mláďata, která se rodí stejně jako u myší holá a slepá. Proto je vhodné chovat pískomily alespoň v páru nebo ještě lépe (pokud máte dostatečně velké terárium) ve větší skupince.

Pozor!

Pískomilové jsou vynikající skokani, což na první pohled dokládají jejich zadní skákavé končetiny, které jsou silnější a delší než přední. Terárium je proto nutné důkladně zakrýt - nejlépe kovovou mřížkou nebo pletivem, které zvířata neprohlodají a které umožňuje dokonalé větrání, neboť tato stepní zvířata potřebují suché prostředí a zvýšená vzdušná vlhkost jim nesvědčí.