Časový spínač pro osvětlení

Sdílej
 
ELEKTRONIKA Vyrobte si náš časový spínač. Po stlačení spínače se světlo na nastavený čas rozsvítí a po uplynutí této doby zhasne.

Schéma zapojení Tranzistory

VÝROBA

Princip je velice jednoduchý. Po připojení baterie se začne nabíjet kondenzátor C, který zatím propouští proud, jenž vybudí tranzistory T1 a T2 - relé je sepnuto. Po úplném nabití se kondenzátor uzavře a přestane propouštět proud, který budí tranzistory T1 a T2 - relé vypne. Dobu sepnutí lze ovlivnit trimrem T. Tlačítko TL1 slouží k vybití kondenzátoru C. Po jeho zmáčknutí se kondenzátor vybije a začne znovu propouštět proud, dojde k vybuzení tranzistorů - relé sepne. Tlačítko TL2 má opačnou funkci. Po jeho zmáčknutí dojde ke zkratování trimru T - kondenzátor se nabije okamžitě a relé vypne. Diody LED1 a LED2 slouží pouze ke kontrole, v jaké pozici se nachází relé, v zapojení nehrají důležitou roli. K vývodům A, B, C lze připojit například baterii se žárovičkou, která se rozsvítí na požadovanou dobu. Přepínače P1 a P2 jsou součástí relé.

SEZNAM SOUČÁSTEK

T1, T2 = BC 547 R = 1k2 LED1 = 3 mm, čirá, zelená LED2 = 3 mm, čirá, rudá C = elektrolytický kondenzátor, nejlépe 1000 F/25 V T = 2k2 TL1, TL2 = minitlačítka Re = relé = jakékoliv, které sepne po připojení na devítivoltovou baterie 9 V a konektor na baterii Cena součástek: asi 80 Kč