Největší z gekonů

Sdílej
 
DOMÁCÍ ZOO Dokončení z minulého čísla

Samce jen jednoho

Gekon zastrašuje otevřenou tlamouVelcí gekoni jsou velmi přátelská zvířata, naučí se poznávat svého ošetřovatele, a protože jsou dlouhověcí, určitě se dočkáte toho, že vás při příchodu k teráriu budou vítat jako zdroj potravy. Při dostatečném krmení jsou snášenliví i navzájem vůči sobě. V přiměřeně velké nádrži nenapadají dokonce ani vlastní mláďata. V menším teráriu je vhodné držet pár, protože dospělá zvířata stejného pohlaví vůči sobě bývají agresivní. Dva samce do jedné nádrže nelze dát vůbec, dvě samice pouze v případě, že má každá z nich dostatek prostoru s vlastním úkrytem.

Pečlivé matky

Při příchodu známé osoby gekon zvědavě vyhlíží, zda se nenese nějaké krmeníSamice gekonů kladou po dvou vajíčkách s pevnou vápnitou skořápkou, která lepí v teráriu na vhodný podklad. Vajíčka pečlivě hlídají a statečně brání před samcem i jinými samicemi (naklade-li vajíčka více samic na stejné místo, zuřivě se o ně perou), později, přibližně po čtyřech měsících, pomáhají mláďatům při líhnutí a brání i novorozená mláďata. Přesto je vhodnější vylíhnutá mláďata odlovit a chovat v jiné nádrži. Ve velké společné nádrži by se jen obtížně dostávala ke krmení, dospělá zvířata by jim stačila odlovit veškerý potřebný drobnější hmyz. Ale pokud se vám podaří odchovat mláďata (což je náročnější než chov dospělých zvířat), budete mít doma velice milé a přátelské ještěry, kteří si nijak nezadají s tolik oblíbenými chlupatými miláčky.

POZOR!

Ani ochočeného gekona nelze brát jen tak volně do ruky, jednak mají jako většina ještěrů snadno odlomitelný ocásek (on mu sice zase doroste, ale už není tak hezký jako ocásek původní), a navíc dovedou velmi citelně kousnout. Nemají sice zuby, jen ostré pilovité čelisti, ale v nich mají obrovskou sílu, dovedou proto kousnout do krve. A to i svého milovaného ošetřovatele.