Jak dopadla Alfonsova prázdninová soutěž?

Sdílej
 
To jsem si dal: když jsem vás nechal navrhovat různé představy dobrodružství, myslel jsem, že se některou z nich nechám inspirovat na příští prázdniny. Ale těch nápadů přišlo tolik, že nevím, který si vybrat dřív. Mám jet na divokou vodu? Nebo strávit prázdniny u koní? Prolézat neznámé exotické země a objevovat nová zvířata? Či jet po stopách dávných civilizací? Nebo se mám odvážit do podzemí a prožít své prázdninové dobrodružství v tajuplných jeskyních? I kdybych žil sto let, stejně bych nestihl všechno.

Správné odpovědi z prvního kola

ceny pro vítězeV prvním kole jste měli kamarádovi pomoci vybrat potřeby na čtrnáctidenní výpravu do hor. Správná odpověď zahrnovala tato čísla: 1 (batoh), 2 (karimatka), 3 (lžíce), 4 (šátek), 7 (ponožky), 8 (mapa), 9 (spacák), 10 (pláštěnka), 11 (větrovka), 14 (džíny nebo jiné dlouhé kalhoty), 17 (baterka), 18 (pohorky), 20 (hrneček), 22 (šortky), 23 (tričko), 24 (svetr), 25 (ešus), 26 (zálesácký nůž), 28 (stan), 31 (toaletní papír), 32 (ručník) a 33 (kartáček na zuby). Správné odpovědi z prvního kolaZa chybu jsem přitom nepovažoval, když si s sebou někdo nevzal šátek, hrneček (ten lze nahradit víčkem od ešusu) nebo šortky - chce-li se celou dobu pařit v dlouhých kalhotách, budiž. Téměř všichni si s sebou brali sekeru, což je užitečný nástroj. Je však dost těžká, a protože v horách bývá jen málokdy tolik dřeva, aby došla uplatnění, není nutné se s ní tahat. Za chybu jsem také nepovažoval, když si někdo přibalil tenisový míček, je malý, lehký a lze s ním v době odpočinku hrát plno her. Hygienu je nutné dodržovat i na puťáku, chybějící kartáček na zuby proto chybou byl, zatímco bez ručníku se obejdeme - utřít se lze i do cípu košile či do bavlněného trička. Zbytečnosti si bral jen málokdo - někteří se prohřešili přibalením walkmana, dokonce se našlo pár takových, kteří by se vláčeli s talířem a příbory!

Správné odpovědi z druhého kola

Správné odpovědi z druhého kolaVe druhém kole to bylo díky určité výtvarné zkratce o něco těžší. Za začátečnické chyby při táboření lze jednoznačně považovat: 1. Oheň přímo pod stromem. 2. Sekání dřeva na kameni - sekera se tím zničí, nemluvě o hrozbě úrazu. 3. Řezání živého stromku - nejen že táborník tak poškozuje přírodu, ale syrové dřevo ani nehoří. 4. Stan postavený na ostrůvku - i nepatrné zvýšení hladiny ho zatopí, v případě větší vody hrozí dokonce odplavení věcí nebo odříznutí majitele od břehu. 5. Odhazování prázdných konzerv do lesa. 6. Oblečení a spacák pohozený na trávě před stanem - k večeru padá rosa a táborník bude mít všechno mokré. Ostatní stany pod skalou či blízko říčky lze sice považovat za chybu, ale protože se nedaly jinam nakreslit, správně odpověděl ten, kdo to jako chybu uvedl, i ten, kdo se o tom nezmínil. Tiché hraní na kytaru jistě v přírodě nevadí a k puťáku patří. Nepovažoval jsem však za chybu, když s tím někdo nesouhlasil a domníval se, že hraní na kytaru ruší zvířata. Mnozí také upozorňovali na chlapce myjícího se mýdlem. Při jednodenní výpravě se jistě lze bez mýdla obejít, ale po týdnu putování s batohem na zádech je taková koupel a umytí mýdlem nezbytné. Mýdlo, pokud ho není nadměrné množství, není příliš škodlivé. Proto jsem bral za správné obě možnosti - pro i proti.

KDO VYHRÁL?

Kdo vyhrál?Mezi správné odpovědi - tedy mezi dopisy, z nichž jsem vybíral nejlepší představy dobrodružství - jsem zařadil všechny, které byly úplně bez chyby nebo v nich byla pouze jedna chyba. Seznam výher a jména všech 35 vítězů najdete zde.