Z Steel Soldiers

Sdílej
 
CO SE HRAJE V roce 1996 se stalo něco, co rozčeřilo poklidné vody žánru realtime strategií. Byla vydána hra se stručným a málo poetickým názvem - Z. Co zetko ztrácelo na nápaditosti názvu, to bylo mnohonásobně převýšeno pozitivy, která přinášela vlastní hra. Roztomilá detailní grafika, skvělé hlášky vašich robovojáků a v neposlední řadě originalita, která postavila na hlavu již tehdy značně omšelý systém "natěž-postav-rozdrť". V zetku se nic netěžilo, celá mapa byla rozdělena na sektory, které vaši vojáci obsazovali. Ovšem protože nepřítel dělal to samé a sektorů nebylo mnoho, vedly se o každý dramatické boje.

Ty jsi ale ošklivá plechovka

Steel SoldiersSteel Soldiers kupodivu nepřekonaly svého staršího sourozence v technickém zpracovaní. Zvuky a hudba jsou v pořádku. Grafika sice není špatná a vyhovuje po technické stránce (rozlišení atd.), ovšem chybí jí osobitost, tak výrazná u prvního dílu. Terén ani modely jednotek nepobraly mnoho krásy, což je ale vzhledem k zachování svižnosti hry omluvitelné. Zetko je rozhodně hrou, která stojí za povšimnutí. Možná, že odradí ty, kteří vyžadují ve všech směrech dokonalou grafiku, nebo ty, kteří nemají dostatek trpělivosti. Ale i přes některé nedostatky se jedná o kvalitní hru, která se nevydává již značně udusanou stezkou klasických realtime strategií.

Co je zde nového?

Steel SoldiersO pět let mladší pokračování zetka s podtitulem Steel Soldiers je kompletně ve 3D, takže si užijete všech výhod, které skýtá plastický terén - větší dostřel i viditelnost z vyvýšených míst, ukrývání se za nerovnostmi. Také již předem nevidíte, kde jsou nepřátelské budovy a jednotky (pouze podle radaru), což vnáší do hry další taktický prvek. Jak se dalo předpokládat, herní systém vychází z původního zetka. Co vás ale zarazí, je přítomnost konstrukčních robotů. Ano, v Steel Soldiers si budovy musíte stavět! Jak tedy probíhá získávání materiálů potřebných ke stavbě? Nemusíte se bát, kvůli surovinám nebudete konstruovat rafinérie ani kombajny. Každé teritorium má podle svého umístění určitý surovinový potenciál označený číslem. Podle počtu a kvality obsazených teritorií se vám pak průběžně přičítá příslušná finanční odměna.

Pod tlakem

Steel SoldiersTo, co zůstalo nachlup stejné jako v prvním zetku, je hratelnost. Od počátku musíte expandovat, protože peněz není nikdy dost a plochy vhodné ke stavbě už vůbec ne. Jednotlivá teritoria totiž nejsou nijak rozlehlá, budovy jsou relativně velké a vzhledem ke členitosti terénu si je nebudete moci postavit, kde se vám zlíbí. Od počátku jste nuceni k útočné taktice. Ovšem pokud zůstanou teritoria nebráněna, nepřítel by se jich mohl snadno zmocnit. Musíte proto stále hledat kompromis mezi zabíráním nových území a obranou těch dobytých. Protivníkovy jednotky se rojí zrovna tam, kde to nejméně potřebujete, a než se uchytíte, budete mít plné ruce práce. Samozřejmě můžete předem zapomenout na poklidné taktizování, protože většina vašich rozhodnutí se odehrává pod neustávajícím nepřátelským tlakem.