Prostorový vánoční betlém

Sdílej
 
STAVBA, JEŽÍŠEK, P. MARIA, SV. JOSEF, SNĚHULÁK

Foto Václav HoličDnešním dnem začneme otiskovat betlém spolu s postavičkami svaté rodiny a zimní nálady - sněhulákem. Vystřihovánka je jednoduchá a zvládnou ji i začínající modeláři. Vzhledem k řadě velkých dílů stavby jsme museli drobné díly figurek použít jako doplnění volných ploch u stavebních prvků. Jak stavba, tak jednotlivé postavičky mají samostatné číslování dílů a pro jejich rozlišení jsou návodné kresby a podložení čísel dílů značeny vlastními barvami. Stavba má návodnou kresbu a podložení čísel dílů modré, jesličky s Ježíškem žluté, Panna Maria zelené, sv. Josef hnědé a sněhulák vínově červené.

Přípravné práce

Prostorový vánoční betlémPro začínající modeláře je zopakujeme: hrany, které budete nařezávat (rýhovat) z líce tisku, jsou kresleny plnou čárou opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na hranu. Hrany, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou značeny čerchovanou čarou (.-.-.-). Tam, kde by kresby lomových čar rušily kresbu dílů, jsou tyto čáry nakresleny jen na okrajích dílů a mimo jejich kresbu. Výřezy ploch z dílů jsou značeny červenou úhlopříčkou a místa pro zalepení špejlí do některých dílů mají značení černou úhlopříčkou v kolečku o průměru zalepované špejle. Prořezy v dílech jsou kresleny červenou čárou v černém rámečku. Při úpravě dílů stavby máte možnost "zasklít" okna 24, 25 a okénko ve dveřích 22. Pokud se pro tuto úpravu rozhodnete, vyřízněte v uvedených dílech "skla" a z rubu k nim přilepte průhlednou fólii, kterou zakápněte vteřinovým lepidlem. Při umístění betlému před vánoční stromeček se při jeho rozsvícení "rozsvítí" i okna betlému. Druhou možností je za betlém umístit slabý světelný zdroj, který bude prosvítat okny stavby. Posledním úkonem přípravných prací je přenesení rysek na rubové strany některých dílů: rysku A-A přenesete na rub dílu 12, rysku B-B na rub dílu 17 a rysky C-C a D-D na rub dílu 16.

Sestavení modelu

Zkompletujte sloupky u dílů 2, 3 a jejich dolní spojnici, kterou obdobně zpracujte u dílu 1. Pak k dílu 1 připojte pravou stranu, tj. díl 2, a levou stranu, tj. díl 3. Na díl 4 přilepte tzv. okřídlí dveří - díly 30 (2x) a 29. Uzavřete "sílu zdi" 23, vlepte do ní okénko 24 a osaďte celek z rubu na díl 4. Obdobně zpracujte "sílu zdi" dveří ze dvou dílů 21, zalepte do nich dveřní křídlo 22 a hotové dveře opět osaďte z rubu na díl 4. Pokračování v dalších číslech