Malování hedvábí

Sdílej
 
NÁPAD Zkuste si podle našeho návodu doma vyrobit originálně vymalovaný šátek či šálu z hedvábí. Když se vám dílo podaří, budete mít krásný dárek pro maminku, kamarádku nebo babičku.

Malování hedvábí

Potřebujete

Především si pořiďte bílou hedvábnou látku, na kterou budete své dílo malovat. Můžete ji koupit buď v metráži, nebo jako hotový výrobek - šátek, šálu, kravatu. Dále potřebujete barvy na hedvábí, které se dají sehnat od různých výrobců za různé ceny. Například jedna lahvička od firmy JAVANA o obsahu 30 ml stojí kolem 100 Kč a patří mezi ty dražší. Lze ji však ředit a tím získat několik odstínů. Další nezbytností je konturovací barva, tzv. gutta, která se vyrábí v různých barvách i odstínech (také zlatá, stříbrná či průsvitná). Cena jedné tubičky se pohybuje kolem 90 Kč. Tyto pomůcky lze koupit ve specializovaných prodejnách výtvarných potřeb. Zde pořídíte i speciální efektovou sůl - můžete ale ušetřit a při výrobě použít obyčejnou sůl kuchyňskou. Také si kupte tzv. fantomovou tužku, která slouží k zakreslení vzoru na hedvábí nanečisto. Po 48 hodinách kresba sama zmizí nebo zmizí po vyprání. Lze ji nahradit obyčejnou tužkou nebo akvarelovou pastelkou. A nezapomeňte na štětce - stačí jakékoliv obyčejné. Velikost a typ štětců záleží na vás a na tom, jaký obrázek chcete malovat.

Pracovní postup

Motiv, který chcete namalovat na hedvábí, je dobré si předtím zkusit nakreslit na papír. Lépe si tak ujasníte kompozici obrazu. Pro práci je lepší si hedvábí napnout na rám, aby se nedotýkalo podložky. Kresbu obtáhněte guttou. Předtím však musíte barvu odšroubovat a silnějším špendlíkem propíchnout zapečetěné hrdlo. Pak znovu nasadit nástavec, kterým se na hedvábí kreslí. Je důležité, aby linka guttou nebyla přerušena, jinak se barvy při vybarvování ploch rozpijí do okolí a vpijí do sebe. Po zaschnutí gutty vybarvěte tenčím štětcem ohraničené části kresby. POZOR - barvy se hodně rozpíjejí, takže není třeba štětec moc namáčet. Pokud chcete světlejší odstín, nařeďte si v misce barvu s trochou vody. Všechny pomůcky potřebné k malování na hedvábí zakoupíte v prodejnách výtvarných potřeb Obrys guttou musí být souvislý bez přerušení, jinak se obrázek při vybarvování rozpije Při vybarvování není třeba štětec moc namáčet. Barvy se dobře rozpíjejí Obrázky neobtahujte hned u gutty, ale kousek dál, barva se k okrajům rozpije sama

Vybarvování ploch

Pokud se rozhodnete vybarvit celou plochu, obtáhněte trochu naředěným odstínem modré (v našem případě) všechny vybarvené ryby, mušle a mořské živočichy. Použijte silnější štětec a nezačínejte obtahovat hned kolem gutty, ale kousek dál, barva k okrajům "dojede" sama. Pak můžete vybarvit celou plochu bez nebezpečí, že se vám barva vpije do hotových rybek.

Poslední úpravy

Vlhký povrch obrázku posypte solí a nechte zaschnout. Sůl na látce vytvoří zajímavou strukturuNásleduje rozsolení plochy. Na ještě vlhký povrch modré barvy nasypte sůl a nechte ji pracovat až do zaschnutí. Pokud barva uschne, znovu ji štětcem a vodou navlhčete. Sůl po čase na látce vytvoří zajímavou strukturu. Po zaschnutí soli na hedvábí ji jemným mnutím z látky oddrolte. Pak musíte barvy i guttu zažehlit. Přes konturovací barvu je lepší položit papír nebo starou látku, protože při zažehlování trochu lepí. Žehličku nastavte na žehlení bavlny (asi 140 oC) a žehlete tři až pět minut. Nakonec látku vyperte ve vlažné vodě s trochou octa a případně ručně zaobrubte okraje.