Touha být nejlepší

Sdílej
 
SPORTOVNÍ ŠERM Martina Olexová a Jiří Beran jsou v současnosti ve své kategorii juniorů našimi nejlepšími šermíři. K šermu je jako děti, které potřebují vybít energii, přivedli rodiče. Postupem času se z obou stali závodníci reprezentující ve světě Českou republiku.


Martina OlexováMartina Olexová 18 let, šermu se věnuje 8 let, oddíl Univerzitní sportovní klub Praha Úspěchy: několikanásobná kadetská a juniorská mistryně republiky, mistryně republiky v kategorii žen pro rok 2001, 6. místo na světovém poháru v portugalském Ponte de Sor Martino, proč u tebe z mnoha sportů, které v současnosti existují, zvítězil právě šerm? Přivedla mě k němu rodinná tradice. V šermířském prostředí jsem vyrůstala, protože oba mí rodiče sami celý život šermovali. Je pravda, že ze začátku jsem se bránila, ale nakonec mě tenhle zajímavý sport zlákal. Co tě nutí chodit den co den na trénink, vyhrávat? Touha být nejlepší. I když o to usiluje asi každý sportovec, přestože skutečnost bývá často jiná. Dnes už je to pro mě možná i rutina, na rozdíl od doby, kdy jsem se šermem začínala a brala ho jako zábavu. A taky jsem si za těch několik let zvykla na pohyb, kolektiv, humor, no prostě na všechno. Jaké období je pro šermíře nejtěžší? Myslím, že první rok, než se člověk naučí a zkoordinuje veškeré šermířské pohyby. Nejen maska, rukavice, šňůra a zbraně jsou pro šermíře nepostradatelné. V tašce, šité přesně na délku zbraní, nechybí dres, boty a podkolenky, náhradní materiál a nářadí na drobné opravy, ručník nebo láhev s pitímPřestože šerm nepatří k finančně nejnáročnějším sportům, není ani tím nejlevnějším. Kdo sponzoruje tebe? Když člověk začíná, nemá pořádné zázemí ani sponzora, pokud si ho sám nesežene. Všechno tedy musí platit rodiče. Teprve po několika letech, když má výsledky, může se dostat do Střediska vrcholového sportu a náklady platí Český šermířský svaz a sponzoři. Není to spíš sport pro kluky? Myslím, že dnes už je to jedno. Proč by podle tebe měl někdo začít se šermem? Je to sport vyžadující samostatné přemýšlení. Sport kreativní, kdy sportovec nedělá hodiny a hodiny stejný pohyb. Jak dlouho se chceš šermu věnovat? Záleží na výsledcích, na soukromém životě i na zdravotním stavu.
Jiří BeranJiří Beran 19 let, šermu se věnuje 10 let, oddíl SC Praha - Centrum sportovního šermu Úspěchy: několikanásobný kadetský mistr republiky, juniorský mistr republiky pro rok 2001, 1. místo na světovém poháru v Basileji a 1. místo na světovém poháru v Laupheimu pro rok 2000, 7. místo na mistrovství světa juniorů pro rok 2001 Jirko, proč u tebe z mnoha sportů, které v současnosti existují, zvítězil právě šerm? Táta šermoval, takže jsem se už odmalička pohyboval v šermířském prostředí. Vyzkoušel jsem i jiné sporty, ale pokaždé jsem se vrátil k šermu. Snad proto, že jsem měl výsledky a bavilo mě to. Jinak bych ho nedělal. Co tě nutí chodit den co den na trénink, vyhrávat? Snaha být stále lepší, určitá potřeba seberealizace, odreagování od školy, dobrá parta. Jaké období je pro šermíře nejtěžší? Když se od něj čekají výsledky. Dnes je v celé České republice v rámci Českého šermířského svazu registrováno třicet pět šermířských klubů. Univerzitní sportovní klub (USK) v Praze Vršovicích je jedním z nichPřestože šerm nepatří k finančně nejnáročnějším sportům, není ani tím nejlevnějším. Kdo sponzoruje tebe? Dříve to byli rodiče. Dnes je to oddíl, Středisko vrcholového sportu, Český šermířský svaz a sponzoři. Není to sport spíš pro kluky? Šermovat můžou i holky, jen si myslím, že kvalita jejich šermu není tak vysoká jako u mužů. Proč by podle tebe měl někdo začít se šermem? Šerm je sport pro toho, koho baví samostatně přemýšlet, závodit sám za sebe. Pokud se mu člověk věnuje naplno a dostane se do reprezentace, má navíc možnost procestovat celý svět. Jak dlouho se chceš šermu ještě věnovat? Tak dlouho, dokud mě to bude bavit a vydrží zdraví. Trenér celostátní reprezentace Oldřich Kubišta během šermířské školy

PRVNÍ TURNAJ

První doložený mezinárodní turnaj šermířských profesionálů se konal v Londýně v roce 1825. Přestože nešlo o první vystoupení šermířů, na nedostatek diváků si tehdy nikdo stěžovat nemohl. Jeho ojedinělost spočívala nejen ve sportovním charakteru, ale především v boji se cvičnými zbraněmi a s maskami na obličeji.

COUBERTIN TAKÉ ŠERMOVAL

Nemalý podíl na vývoji sportovního šermu měl i zakladatel novodobých olympijských her Pierre hrabě Coubertin. Byl to nejen filozof a historik, ale také vášnivý šermíř, jenž se v roce 1896 zasloužil o prosazení šermu na olympijských hrách. Stal se dokonce spolutvůrcem moderního pětiboje, který má jako jednu z pěti disciplín šerm kordem (dalšími jsou plavání, jízda na koni, běh, střelba).

SOKOL A RIEGEL

V roce 1862 vznikla v Praze tělovýchovná jednota Sokol. Oba její zakladatelé, Jindřich Fügner a Miroslav Tyrš, byli nadšenými šermíři, a tak do spolku přešli všichni pražští "mušketýři". O necelých třicet let později poručík Dominik Riegel založil Šermířský klub Riegel. Ten ale po jeho odchodu přerušil činnost a objevil se Český šermířský klub, kterému členové ponechali původní jméno Riegel. Dnes je nejstarším českým dosud "žijícím" šermířským oddílem.