Soumrakový spínač

Sdílej
 
ELEKTRONIKA Soumrakový spínač najde uplatnění v mnoha oblastech. Dá se použít jako spínač při setmění a rozednění. Můžete jej také propojit s automatickým nouzovým osvětlením z ABC č. 12 z letošního roku. Možnosti našeho soumrakového spínače ale nejsou neomezené. Kontakty relé snesou jen 2 A při 30 V, takže rozhodně není určen pro rozvod 230 V/50 Hz, ale i přes tento nedostatek pro něj najdete široké uplatnění.

Fototranzistor má na rozdíl od běžného bipolárního tranzistoru (NPN a PNP) jen dva vývody, a to kolektor a emitor. Bázový proud, který řídí proud kolektor-emitor, je nahrazen světelným zářením, které dopadá do oblasti báze. Čím větší světelné záření na bázi dopadá, tím více roste proud mezi kolektorem a emitorem. Tohoto jevu je využito i u soumrakového spínače.

Princip

Schéma zapojeníDopadne-li světelné záření do oblasti báze fototranzistoru T1, klesne odpor jeho přechodu, což způsobí vzrůst proudu, který vybudí tranzistory T2 a T3. Tranzistory T2 a T3 jsou zapojeny v takzvaném Darligtonově zapojení. Při dostatečném vybuzení obou tranzistorů sepne relé Re, které přepne kontakty. Kontakt a se rozpojí s kontaktem b a spojí se s kontaktem c. Tím se rozsvítí zelená LED dioda. Do této chvíle svítila červená LED-dioda. Tento stav potrvá až do té doby, než poklesne intenzita světelného záření natolik, že odpor přechodu fototranzistoru T1 sníží proud na takovou hodnotu, která nebude dostačující pro vybuzení tranzistorů T2 a T3 a sepnutí relé Re. Nastane-li tento stav, relé vypne. Kontakt a se zase spojí s b a rozsvítí se červená LED-dioda. Citlivost zařízení na světelném záření se dá ovlivnit trimrem R3. Úloha dalších součástek je velice jednoduchá. Rezistory R1, R2 a R4 slouží jako předřadné rezistory - R1 pro relé, R2 pro fototranzistor a R4 omezuje napětí pro LED-diody. Dioda D1 chrání tranzistory proti napětí, které se indikuje na cívce relé při každém jeho sepnutí a vypnutí. Kondenzátor C zajišťuje plynulé přecházení z jednoho stavu do druhého, tj. sepnutí a vypnutí relé. LED-diody D2 a D3 mají pouze indikační funkci.

Postup při sestavování

Stavbu zahájíme jako vždy plošným spojem. Postačí destička o rozměrech 40 x 50 mm. Obrázek plošného spoje je v měřítku 1:1. Po vyleptání obrazce začněme vyvrtáním otvorů pro vývody součástek. V rozích také můžeme vyvrtat otvory pro šroubky. Uplatní se při montáži do krabičky. Osazovat začneme od těch nejmenších součástek, tedy rezistorů a diody. Pokračujeme trimrem, LED-diodami, tranzistory, kondenzátorem a relé. Pro připojení přívodních vodičů od baterie a fototranzistoru je možné použít svorkovnici nebo je připájet přímo na plošný spoj. Při montáži dávejte dobrý pozor na polaritu. U fototranzistoru a LED-diod má kladný pól delší vývod (u fototranzistoru se jedná o kolektor). Osazenou desku odzkoušíme, a pokud bude fungovat bez problémů, přestříkáme vodivé cesty ochranným lakem. Tím se zabrání jejich oxidaci. Pohled ze strany spojů Pohled ze strany součástek Rozmístění součástek

Seznam součástek

T1 - fototranzistor, L53P3BT T2, T3 - BC 547C R1 - 33 W/ 0,6 W R2 - 100 kW/ 0,6 W R3 - trimr ležatý, 5 MW/ 0,15 W, CA9V5M R4 - 270 W/ 0,6 W D1 - 1N4007 D2 - LED 5 mm, zelená, L53GT D3 - LED 5 mm, rudá, L53IT C - 470 mF/ 10 V Re - relé, 5 V, 2 x 2 A přepínač, G5V2-05 konektor na devítivoltovou baterii vývody do DPS, např. 2x ARK210/2, 1x ARK210/3 Cena: zhruba 150 Kč