Startopia

Sdílej
 
CO SE HRAJE Startopia je strategie ve 3D prostředí, odehrávající se na vesmírné základně ve tvaru obřího prstence. Zde máte jediný, ovšem nelehký úkol - musíte se postarat o nekonečnou řadu potřeb rozmanitých ufonků, kteří se rozhodli žít právě u vás. Musíte jim postavit baráčky pro práci, zábavu, hygienu i odpočinek. A aby to nebylo tak jednoduché, co se líbí jednomu ufonovi, nemusí se líbit druhému.

Paluby

StartopiaStanice má tři herní paluby. Technicko-průmyslová sekce slouží k výrobě zboží, energie, probíhá zde výzkum i obchod, a hlavně tu přistávají návštěvníci Startopie. Na společenské palubě se odehrává většina pohybu ufonů. Můžete tu stavět hotely, obchody, diskotéky či bary. Třetí paluba je biologická. Tady na umělé nanopůdě dopřejete svým návštěvníkům oázu klidu a míru, ale půdu lze použít i k zemědělským účelům. Klima i terén na této palubě můžete libovolně upravovat, a tak na relativně malém území leží sníh na kopcích vedle malebných teplých jezírek s motýly a tropickými palmami. Po celém prstenci základny jsou další sektory, které obývají vaši počítačoví soupeři. S nimi buď vycházíte po dobrém, nebo je musíte zničit dřív, než zničí oni vás.

Jak vycházet s ufony

StartopiaUfony, kteří k vám z vesmíru přiletí, najímáte na určitou práci. Každá rasa vesmírných mužíčků má různé dovednosti, různě velké pracovní nasazení a i loajalita k chlebodárci se ufon od ufona liší. S tím souvisí i výše výplaty - někdo se spokojí s málem, jiného těžko zaplatíte. Někteří ufoni se hodí jen na jednoduchou manuální práci, další jsou zase výborní jako léčitelé, vědci nebo zahradníci. Postavičkám se nad hlavou objevují různé symboly, které vám napovědí, po čem právě touží a jak jsou celkově spokojení. Také se můžete každého jednotlivce zeptat, jestli mu nechybí jídlo, práce, láska, zábava apod.

Dobrá, ale těžká

StartopiaPřed vlastní hrou je dobré využít několik výukových lekcí. Po nich následuje hra o deseti misích, nebo jednotlivé levely, v nichž si sami nastavíte, kolik chcete mít energie, nepřátel či vesmírných katastrof. Hra ovšem není vůbec tak jednoduchá, jak se vám může na první pohled zdát. Bude vám určitě chvíli trvat, než zjistíte, co je co, a hlavně co s tím máte dělat. Také rychlost hry vám asi způsobí nemalé starosti. Než se rozkoukáte a třeba postavíte či poopravíte nějaké zábavní centrum, spadne na vás meteorit, vypadne vám generátor a místo hladových návštěvníků najdete tři mrtvoly. Když se vám všechno povede opravit, zjistíte, že jste málo zalévali biopalubu a nešťastní ufonci se procházejí po poušti. Pokud ale vytrváte, určitě nebudete Startopií zklamaní. Ve hře je pořád na co koukat, grafika je prostě skvělá a je doplněna rychlou kamerou se zoomem, takže si můžete vychutnat detailní pohled na jednotlivé ufonky a jejich chování. Hru bych ovšem doporučovala jen ostříleným profesionálům, kteří jsou vyzbrojeni nekonečnou trpělivostí a dobrou znalostí anglického jazyka.