Počmág radí

Sdílej
 

Mám počítač 486DX2, 66 MHz. Po spuštění počítače se objeví: FDD CONTROLLER FAILURE HDD CONTROLLER FAILURE Press to RESUME Když toto přeskočím (F1), objeví se tabulka, co všechno obsahuje počítač a pak: DRIVE NOT READY ERROR Insert BOOT DISKETTE IN A: Press any key when ready Před tím jsem z toho to počítače odmontoval "přídavný" disk a prohodil CD-ROM mechaniku. Když chci spustit BIOS, objeví se hláška: ENTER CURRENT PASSWORD: Co s tím mám dělat a jak se dostanu do BIOS? Petr, Pardubice Pokud jsi zapomněl heslo do BIOS, nezbude nic jiného než počítač rozebrat a podle typu mateřské desky vymazat heslo. To je možné buď speciálním jumperem na mazání BIOS, ale vzhledem k tomu, že tvůj počítač je staršího typu, mělo by stačit odpojit napájení počítače a vyndat na 10 minut napájecí baterii. To by měla být malá "knoflíková" baterie umístěná na desce. Poté by ses již měl dostat do BIOS, který se současně nastaví do základních hodnot. V BIOS si dej volbu Detekovat disky, a pokud ti je BIOS najde, mělo by již být vše v pořádku. Pokud ne, zkus, zdali je dobře zasunut řadič disků, všechny kabely a zda je HDD a mechanika CD-ROM správně nastavena na volby "MASTER" a "SLAVE". Pokud je máš na stejném kabelu, měl by být harddisk nastaven jako "MASTER" a mechanika CD-ROM na "SLAVE".


Mám základní desku K5 AMD 180 Mhz, 32 MB RAM, Windows 95, ale nemám 3D grafiku. Šla by nainstalovat 3D grafická karta nebo Voodoo? Od kterého roku si kupovat hry? Zkoušel jsem Tomb Raider 2 a NHL 98 a ty fungovaly. Šel by na našem počítači Rayman 2 nebo Polda 3? Pavel, Zábřeh Do tvého počítače by samozřejmě 3D kartu šlo nainstalovat. Jen pozor na typ sběrnice, ve tvém počítači zřejmě ještě nebude sběrnice AGP, ale pouze PCI. To záleží na typu základní desky, ověř si to v manuálu k desce. Na otázku, od kterého roku kupovat hry, neumím odpovědět, to si musíš ověřit vždy na obalu dané hry, kde jsou uvedeny minimální hardwarové požadavky konkrétní hry.
Mám problém se svým BIOS (AMI BIOS) na základní desce BXe98-ATX. Jednou jsem musel na chvíli odběhnout od počítače a na monitoru naběhl spořič. Po návratu jsem zjistil, že počítač zatuhl. Nezbývalo mi než restartovat. Po opětovném naběhnutí se mi začala neustále objevovat tabulka BIOS. Na radu kamaráda jsem se pokusil o nové načtení BIOS. Avšak omylem jsem nastavil heslo. Nyní mi při každém spuštění počítač třikrát za sebou hlásí: "Enter Current Password". Zpomaluje to celé načítání systému (Win98) a já nevím, co s tím. Děkuji Milan ze Zlína Pokud BIOS počítače vyžaduje při zapnutí počítače heslo, není jiné řešení než toto heslo zrušit. V BIOSu počítače si najeď na volbu "CHANGE SUPERVISOR PASSWORD" a odentruj, pokud budeš vyzván "ENTER CURRENT PASSWORD", vlož současné heslo a na výzvu "ENTER NEW PASSWORD" pouze odentruj a na "CONFIRM NEW PASSWORD" zadej též jen enter. Tím máš heslo zrušené a počítač již nebude při zapnutí heslo vyžadovat.

Své dotazy posílejte na adresu redakce nebo na e-mail pocmag@iABC.cz.