Mobily ze sci-fi

Sdílej
 
CO UMĚJÍ SÍTĚ UMTS KOMUNIKACE ZÍTŘKA Budoucnost mobilních komunikací se jmenuje UMTS - síť schopná nabídnout neuvěřitelně rychlé bezdrátové připojení a spolu s ním obrovské množství služeb. Co tedy vlastně tato zkratka znamená a co všechno UMTS umí?

Informace kdykoliv a kdekoliv - spojení pro 21. století - to je UMTS. Tato zkratka skrývá tajuplný název: Universal Mobile Telecommunications System. Jedná se o bezdrátový telekomunikační systém třetí generace, nazývaný též 3G, ve kterém dojde k úzkému propojení kvalitního telefonování s rychlým přenosem dat. Možnosti přenosu informací z pohyblivých zařízení se tak zvýší na dosud nepředstavitelnou hodnotu a mobilní telefony, i když název telefon už není v tomto případě úplně přesný, se stanou telekomunikačními terminály, podobnými osobním počítačům připojeným na internet. S UMTS zařízeními půjde současně hovořit a přenášet data. Prostě budete telefonovat a přitom stahovat soubory z internetu - smaže se rozdíl mezi hovorem a datovým přenosem. Díky sítím třetí generace bude možné přes mobily velkou rychlostí přistupovat k souborům v domácím písíčku či pořádat kvalitní videokonference kdekoli a kdykoli. Záleží jen na operátorech mobilních telefonů, jak možnosti UMTS využijí.

Podobný systém

Čím větší displej, tím lépe. Mobily třetí generace by mohly mít jen dotykový displejUMTS sítě fungují na podobném principu jako sítě GSM, které většina z nás využívá při telefonování z mobilů (jedná se o takzvaný buňkový systém; více v ABC č. 21 roč. 44). Jsou zde ale jisté odlišnosti. UMTS pracuje v pásmu 2GHz (GSM používá frekvence 900 a 1800 MHz, případně i 1900MHz), a i když jeho základnové stanice - vysílače a přijímače v jednom - tvoří plást buněk podobný GSM (buňky, tedy plochy pokrytí jednotlivých stanic mají tvar šestistranu a přiléhají na sebe jako včelí plást), musí mít UMTS, kvůli větší náchylnosti signálu na poškození, hustší síť stanic.

Na začátku

Jakási první fáze, nebo spíše první krok k sítím třetí generace se odehrává i u našich mobilních operátorů. Je jím zabudování GPRS (General Packet Radio Service) - systému schopného přenášet velké objemy dat - do GSM. To přináší do našich mobilních sítí v podstatě základy technologie UMTS. Pokud budete mít přístroj v síti UMTS zapnutý, bude si vždy schopen bez vytočení čísla a následného připojení se na server, vyžádat jakoukoliv informaci a přijmout požadovaná data. Obdobně jako u GPRS budete totiž v UMTS síti on-line připojeni datovým spojením a veškeré informace se budou přesouvat pomocí paketové komunikace - rozdělené do jakýchsi balíčků posílaných na udanou elektronickou adresu (podobně jako při přenosu dat po internetu).

Nejrychlejší nebudou nejmobilnější

Mobilní videotelefony v síti UMTS již nyní fungují v Japonsku Nicméně vize rychlých datových přenosů se stane skutečností až v průběhu času. Pro začátek bude UMTS podporovat přenosovou rychlost 8 kbps (kilobitů za sekundu) až 115 kbps (běžný telefonní modem na připojení k internetu přenáší data rychlostí maximálně 56 kbps). Díky GPRS jsme již dolní hranici dávno překonali a pomalu se blížíme k té horní. Další fáze zpřístupní rychlosti do 384 kbps a nakonec, při plně fungujícím UMTS, i 2 Mbps (megabitů za sekundu). Obecně ale platí, že se to bude týkat spíše terminálů, které sice budou propojeny bezdrátově, ale nebudou tak mobilní, jak bychom si asi představovali - do kapsy je určitě nestrčíte. Pudřenka, nebo telefon? - Fantazie designérů při navrhování telefonů třetí generace nezná mezí

A co problémy?

Tím základním se asi stane vyladění sítě GSM, na niž bude doplněna UMTS tak, aby fungovala bezchybně. Problémy mohou nastat také s požadavky na kapacitu přenesených dat, a hlavně s nároky na počet vysílačů. Jak jsme již řekli, jelikož má UMTS pracovat v pásmu 2 GHz, musí se zvýšit počet základnových stanic, což není levná záležitost. Dá se tedy předpokládat, že pokud se podaří zbudovat UMTS sítě i mimo hustě zabydlené oblasti, nebudou služby v méně osídlené krajině zdaleka tak rozsáhlé jako ve velkých městech. To se týká hlavně přenosových rychlostí, takže i když bude mít firma v centru Prahy 2Mbitové spojení, nemůže v menším městě či vesnici očekávat spojení rychlejší než 512 kbps.

Navigace z mobilu

Mobily ze sci-fi Každičká technologická novinka je v dnešním světě využita nespočtem způsobů. Koho by v době nástupu analogových mobilních telefonů napadlo, že je brzy nahradí digitální a že budeme pomocí nich přistupovat k e-mailům, rezervovat letenky, platit účty a podobně. Co všechno tedy UMTS a jeho následovníci zvládnou? Jednou z nejzajímavějších možností je GPS navigace, která již nebude muset spolupracovat se satelity GPS. Odstraní se tak problémy, jež má GPS v tunelech nebo jiných "slepých" místech, kam signál ze satelitu nemůže proniknout. Samozřejmě, že tuto navigaci budete moci používat jen v místech pokrytí - v Antarktidě se bez GPS satelitů stále neobejdete.

Knihovna v kapse

Běžné mobilní telefony třetí generace se od současných asi nebudou příliš lišit - jen displej bude většíSítě třetí generace nám přinesou přístroje blížící se zařízením z vědeckofantastických filmů. Na požádání přehrají jakoukoli audio-nahrávku ze světové databáze. Budeme si moci číst elektronické verze novin, časopisů či knih nebo se koukat v autobuse na televizi. A pokud vás to již nebude bavit, můžete on-line nakupovat nebo hrát hry s kamarády na druhém konci světa. Nové sítě pomohou i lékařům, kterým umožní neustále sledovat zdravotní stav vážně nemocných pacientů. Rychlý přenos dat udělá z mobilních telefonů, nebo spíše z jejich nástupců, zařízení obrovských možností. První síť UMTS byla nedávno uvedena do provozu v Japonsku, zatím sice nenabízí vše, o čem jsme zde mluvili, ale její kompletní funkčnost je jen otázkou času.

UMTS V ČECHÁCH

Dnes se v naší republice horlivě debatuje o přidělování licencí na UMTS. Český Mobil (Oskar), RadioMobil (Paegas) i Eurotel první nabídku Českého telekomunikačního úřadu na licence UMTS za 6,7 miliardy korun odmítly. Takováto investice by se vracela velice dlouho a pro žádného operátora takovou hodnotu UMTS nemá. Skutečná cena se podle nich pohybuje mezi jednou a třemi miliardami korun. Uvidíme, jak to nakonec dopadne.

GSM PŘEŽIJE

V době, kdy budou sítě třetí generace uváděny do provozu, bude po celém světě přibližně 250 milionů uživatelů systémů GSM. Je tedy nezbytné, aby byla při přechodu na nové sítě zajištěna funkčnost GSM mobilů - to budou obstarávat doplňkové systémy (tzv. externí protokoly), které umožní komunikaci mezi jednotlivými sítěmi. GSM se ovšem bude také vyvíjet a v době, kdy UMTS vstoupí na trh, poběží přes GSM data rychlostí až 384 kbps při omezené přenosnosti komunikačního zařízení a až 115 kbps při zachování velikosti a hmotnosti stávajících mobilních telefonů.

Autor

Michael Novák