Děvčata z Hané a Kyjovska

Sdílej
 
Figurky k vánočnímu betlému

Děvčata z Hané a Kyjovska

Přípravné práce

Před vlastním lepením nařízněte lomové čáry. Ohyb papíru, který nařezáváte shora, má lomovou čáru plnou a vyznačenou mimo kresbu dílu černou šipkou, hrot směřuje na ohyb. Lomová čára, kterou nařezáváme z rubu vystřihovánky, je zakreslena čerchovaně (-.-.-.-.-). Prořezy v jednotlivých dílech jsou značeny plnou červenou čárou, slabě orámovanou černě (v díle 4 a 23 po dvou prořezech pro nasazení rukou), výřezy ploch červenými úhlopříčkami (v díle 13 kruhový otvor pro osazení hlavy a v díle 36 dva kruhové otvory pro osazení nohou). Obrysy ploch, na které se přilepují další díly, jsou vyznačeny čárkovanou čárou. Díly, které se na ně lepí, jsou značeny čísly stejně jako na chlopních; mimo kresbu pak tehdy, když se díl lepí na rubovou stranu (v takovém případě je před číslem znaménko ./.).

Sestavení figurek

Děvčata z Hané a KyjovskaSestavení a lepení je velmi jednoduché - dodržujte však postup, který uvádíme, a správnost tvarování si ověřujte podle návodných kreseb. Začněte Hanačkou: vytvarujte sukni 1 a vlepte do ní na vyznačená místa konstrukční chlopně - díl 2 a sedm dílů 3. Postupně zavírejte jeden díl sukně po druhém - celek uzavřete krajní chlopní 2. Vytvarujte trup 4, slepte a připojte na sukni. Dbejte přitom na to, aby zapínání karkulky bylo osazeno na středu bílé zástěry. Z dílů 5 a 6 sestavte levou ruku, vytvarujte a vlepte do prořezu trupu. Košíček zpracujte z dílů 7, 8, 9 a 10 podle návodné kresby, navlečte na levou ruku a zakápněte lepidlem na hřbetě ruky i sukni. Obdobně jako levou ruku zpracujte i pravou z dílů 11 a 12, vytvarujte a osaďte do prořezu v dílu 4. Samostatně zpracujte okruží - díly 14 a 15, které vytvarujte a slepte. Zpracujte hlavu 16, na krk přichyťte lepidlem okruží a celek vlepte do dílu 13. Nechte proschnout a vytvořte zavití hlavy: k vytvarovanému dílu 17 přilepte 18, nejdříve zadní část, pak obě boční "záušnice". Než šátek proschne, přilepte hlavu s okružím na trup - pootočením hlavy při lepení dostane figurka přirozenější postoj. Přilepením stuhy zástěry 19 na její střed je Hanačka hotová. Děvčata z Hané a KyjovskaKyjovanku začněte obdobně: k sukni 20 připojte konstrukční chlopně (devět kusů 22 a jeden kus 21) a postupně uzavřete. Osaďte trup 23 a k němu připojte hlavu 24. Z dílů 25 a 26 sestrojte čepeček, posaďte na hlavu a kraje u tváří mírně vytočte. Vytvarujte límec 27 a přilepte pravou částí zezadu na krk a záda. Po proschnutí připojte i levou stranu límce a přední část mírně vyhněte podle návodné kresby. K rukám 28 připojte spodní části: levou 29, pravou 30 a spodek talíře 37. Podle návodné kresby vytvarujte a osaďte do prořezů v trupu 23. Mašli slepte z dílů 31 a 32, vytvarujte a přilepte na zadní část čepečku. Zbývají nohy: špičky 34 připojte k vytvarovaným chodidlům 35. Slepte lýtka 33, nasuňte a přilepte na chodidla. Obě nohy postupně vlepte do spodní části sukně 36. Při jejich osazování si musíte uvědomit, že spojení krajek je vzadu. Podle toho je třeba nohy napojit. Dbejte na to, aby chodidla "stála" na zemi mírně rozkročená. Jakmile celek proschne, vlepte jej krajkami ke spodnímu okraji sukně tak, aby krajky asi 1 mm přesahovaly. Tím jsou obě postavičky hotovy. Figurky doporučujeme lehce natřít nebo nastříkat bezbarvým lakem. Konstrukce se tím zpevní a barvy dostanou svěží lesk.

Omlouváme se

stavitelům figurek z Valašska (ABC č. 20) za nesprávně přiřazenou fotografii. Na obrázku byl chlapec z Litomyšle a děvče z Poličska, figurky, které budou teprve uveřejněny.