Živá planeta Země

Sdílej
 
ZNÁTE SVŮJ SVĚT?

ZeměVítáme vás u dalšího pokračování naší soutěže o Zemi, kterou pořádá Agentura Koniklec. Vítězem kola z čísla 19 se stal Petr Vlček z Dobronína. Vyhrává knihu Encyklopedie Země.

Správné odpovědi na otázky z minulého kola (ABC č. 21):

1. Vyhynutí živočišných druhů člověk způsobuje lovem, ničením jejich životního prostředí, např. kácením pralesů a průmyslovým znečištěním, narušením ekologické rovnováhy vysazením konkurenčních nebo dravých druhů. Některé organismy byly vyhubeny dříve, než je vědci vůbec stačili popsat. 2. K horským živočichům patří například plž modranka karpatská, ptáci slavík modráček a pěvuška podhorní, savci myšivka horská, svišť horský, kamzík horský a řada dalších druhů. 3. Významnými krajinnými prvky jsou lesy, rašeliniště, vodní toky, rybníky, jezera a údolní nivy. Mohou jimi být i jiné části krajiny utvářející její typický vzhled nebo přispívající k udržení její stability - mokřady, stepní trávníky, remízy, meze, trvalé travní plochy, naleziště nerostů a zkamenělin, skalní útvary, parky a podobně. Člověkem vyhubený pták dronte Myšivka horská Slavík modráček

Otázky dnešního soutěžního kola

1. Vyjmenujte alespoň tři archeologická naleziště předků současného člověka na území ČR. 2. Jakou délku mohou mít chodby krtka obecného? 3. Kde a proč vznikala nejčastěji první města?


Své odpovědi posílejte na adresu ABC nejpozději do 28. 11. 2001. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo "Země". Vítězové tohoto soutěžního zadání a zajímavosti k tématu budou uvedeny ve středu 19. 12. 2001 v pořadu Českého rozhlasu 2 Rádio na polštář. Na internetových stránkách www.koniklec.cz najdete výsledky soutěže a řadu dalších zajímavostí již začátkem prosince.

Autor

Foto a kresby archiv redakce