Moře dvacetníků

Sdílej
 
ČESKÁ MINCOVNA Mezi odborníky panuje názor, že české oběhové mince patří k nejhezčím na světě. Nám procházejí denně rukama a moc se nestaráme o to, jak vypadají, spíš chceme vědět, co si za ně můžeme koupit. Zajímalo nás, jak se takové mince vyrábějí, a tak jsme navštívili Českou mincovnu.

Moře dvacetníkůVšechny mince, kterými v České republice platíme, se vyrábějí v Bižuterii Česká Mincovna a. s. v Jablonci nad Nisou. Kromě oběhových mincí se zde razí i pamětní mince a medaile z drahých kovů. Výroba probíhá za přísných bezpečnostních opatření - zaměstnanci jsou denně podrobováni prohlídce detektorem kovů a nikdo cizí sem bez povolení a doprovodu zodpovědného pracovníka nesmí.

PUTOVÁNÍ PENĚZ

O tom, kolik peněz bude u nás každý rok vyrobeno a puštěno do oběhu, rozhoduje Česká národní banka (ČNB). Mince vyrábí výhradně Bižuterie Česká mincovna se sídlem v Jablonci nad Nisou a bankovky Státní tiskárna cenin v Praze. ČNB rozesílá peníze do jednotlivých komerčních bank a na pošty po celé republice. Odtud se peníze dostávají prostřednictvím přepážek a bankomatů k veřejnosti. Ta je utratí v obchodech, obchodníci je uloží do bank a banky zpět do ČNB. Zde se peníze třídí a poškozené kusy se likvidují.

Polotovary

Každý rok se vydávají sady oběhových mincí pro sběrateleMince se razí na kovové střížky, což jsou kulaté polotovary přesného průměru a tloušťky, jako má mít požadovaná mince. Jsou však z obou stran prázdné. Střížky pro Českou mincovnu vyrábějí zahraniční firmy podle požadavků ČNB. Prvním krokem v mincovně je střížky roztřídit a napočítat. Oba tyto úkony zvládne strojová počítačka, která dovede spočítat až čtyři tisíce kusů za minutu. Střížky s větším průměrem či tloušťkou stroj zachytí, menší strojem propadnou, takže na konci vypadávají z počítačky do kontejneru pouze kusy správné velikosti.

Ražba mincí

Výroční sada mincí vydaná k příležitosti ZOH v NaganuSpočítané střížky putují do ražebny. To je malá výrobní hala se třemi lisy. V budoucnosti, v případě ražby eura, se prý počítá s přikoupením dalšího lisu pro dvoubarevné mince v hodnotě jednoho a dvou eur (tzv. bicolorové mince). Střížky se automaticky podávají z kontejneru k raznici. Mince se razí za studena a stroj jich dovede vyrobit třináct za jednu sekundu. Střížek je dopraven do lisovacího prostoru, který tvoří razidla aversové (líc) a reversové (rub) strany. Lisovací prostor je uzavřen po obvodu razícím kroužkem, který tvoří obvod mince. Raznice jsou vyrobené z kalené oceli a je v nich negativně vyryt motiv mince.

Kontrola kvality

K vytvoření detailů na raznici potřebují rytci mikroskopObsluha razicího lisu musí po určitém čase ověřit kvalitu ražených mincí. Vybere jeden kus a zkontroluje, zda není ražba pootočená nebo mince prasklá. Pokud je vše v pořádku, přesypou se hotové mince do kontejneru s dobrými kusy a posílají se do vedlejší haly. My ale ještě chvíli zůstaneme v ražebně. V oddělené místnosti se zde razí zlaté mince a medaile. Na tomto pracovišti se klade mnohem větší důraz na čistotu, jinak je technologie ražby prakticky stejná. Při naší návštěvě se zde právě razila dvoutisícikorunová mince s motivem kláštera ve Vyšším Brodě, kterou ČNB emitovala (vydala) letos v říjnu.

Balení

Při výrobě matových částí se raznice přelepuje lepicí páskouVe vedlejší hale se mince počítají a balí. Převážejí se v oranžových normalizovaných kontejnerech, do kterých se vejde např. dvě stě tisíc dvacetníků nebo sto tisíc desetikorun. Obsah kontejneru se vysype do zásobníku baličky, která mince zatavuje do igelitových sáčků. Balička je přizpůsobena všem hodnotám českých mincí - od desetníků až po padesátikoruny, pouze množství mincí v sáčcích se mění. Hliníkové mince se balí po dvou stech kusech, koruny, dvoukoruny a pětikoruny po sto kusech a mince větších hodnot po padesáti kusech. To znamená, že ve stejném sáčku můžete mít dvacet korun v desetníkách nebo dva a půl tisíce v padesátikorunách. Balička mince do sáčků dávkuje automaticky. Malé sáčky se balí po deseti do větších a ty se váží na počítačově řízené váze, která hlídá váhovou odchylku sáčku. Nesplňuje-li sáček váhový limit, znamená to, že počítačka udělala chybu, a sáček se musí vysypat a mince znovu spočítat. V případě, že váha sáčku souhlasí s nastavenou hodnotou, vytiskne se termoetiketa, která na sáčku slouží zároveň jako pečeť. Etiketu totiž nelze strhnout, aniž by se sáček nepoškodil. Je na ní uvedeno, kolik je v sáčku mincí, váha sáčku, kdy byl vážen a kým. Tím je výroba u konce. Mince se pak rozvážejí do jednotlivých poboček ČNB.

Výroba raznic

minceDalší naší zastávkou v České mincovně byla rytecká dílna, kde se vyrábějí raznice. Jako předloha se používá sádrový model, několikanásobně větší, než bude kovový originál. Základní reliéf se do raznice vyrývá pomocí redukční kopírovací frézky, která motiv zmenší do potřebné velikosti. Pak se musí ruční prací dokončit. Začišťují se a zpřesňují hrany, což je velice jemná a titěrná práce, při níž je nutné používat mikroskop. Raznice musí být vyryta tak, aby byly i nejjemnější detaily z předlohy přesně znatelné a jasné i na malé minci. Člověk musí být pro tuto práci obdařen velkou dávkou šikovnosti a trpělivosti. Rytci jsou většinou absolventi střední umělecko-průmyslové školy, oboru rytec-medailér. U oběhových mincí, které se razí několik let, se někdy opraví pouze letopočet, aby se nemusela dělat znovu celá raznice. Příprava raznice středně velké mince trvá od zadání návrhu zhruba šest týdnů.

Konečná úprava

minceVyrytá raznice se stočí na soustruhu do tvaru, v jakém se vejde do lisu, a zakalí se, aby ztvrdla a při ražbě se pomaleji opotřebovávala. Mince se vyrábějí ve dvojím provedení - v běžné a špičkové kvalitě. U mincí s běžnou kvalitou je povrch celý matový. U mincí se špičkovou kvalitou (proof) je povrch tvořen kombinací matové a lesklé plochy. To se provádí tak, že se celý povrh raznice přelepí lepicí páskou a ty části, které jsou v hloubce a mají být matné, se skalpelem vyříznou. Vyříznutá lepenka se strhne a raznice se vloží do pískovacího stroje. Působením písku nezalepené části zmatovatí. Pak se odstraní zbylá lepicí páska a ostré hrany se poopraví. Rovné plochy raznice se přeleští diamantovou pastou, čímž se docílí zrcadlového lesku. Nakonec se raznice odmastí a nanese se tvrdý chrom.

Archiv - kabinet mincí

Balička hotové mince počítá a zatavuje do igelitových sáčkůTento lis vyrobí až třináct mincí za sekunduSvátkem pro každého českého numizmatika by byla jistě návštěva archivu České mincovny, kterou jsme si nechali na konec prohlídky. Zde jsou v přehledných vitrínách po jednotlivých letech uloženy vzorky všech mincí a medailí, jež se v České mincovně vyrobily. Základem každého roku je sada oběhových mincí, které se vydávají zabalené v deskách. Vyrábějí se také v provedení proof, což znamená, že mince je vyrobena pro sběratelské účely z leštěných razidel a ze speciálně povrchově upraveného materiálu. Oběhové mince mají nízký reliéf. Oběhové mince v běžné kvalitě, určené do pamětních sad (je to asi 15 000 kusů), mají reliéf hlubší, aby se zvýraznily rysy na minci. Oběhové mince ve špičkové kvalitě, určené pouze do pamětních sad (asi 2 500 kusů), mají také hlubší reliéf, ale povrch mají kombinovaný matem a leskem. V archivu ale najdete také například minci s hologramem, kterou dovede Česká mincovna vyrobit jako jediná na světě.

VÝZNAMNÉ OCENĚNÍ

Významné oceněníMince vyrobené v České mincovně jsou ve světě vysoce ceněny. Pamětní zlaté mince v hodnotě 10 000 Kč ze sady Karel IV. s námětem založení Nového Města pražského byla oceněna v USA v soutěži Mince roku 1999 jako nejlepší zlatá mince. Soutěž pravidelně pořádá časopis WORLD COIN NEWS a nakladatelství Krause Publication.