Action Man

Sdílej
 
Největší hrdina ze všech Jedna z nejoblíbenějších chlapeckých hraček slaví letos už pětatřicáté narozeniny. První plastová figurka s tímto jménem se objevila na hračkářském trhu v roce 1966. Záhy se stala velmi populární, takže již v sedmdesátých letech byla vyhlášena hračkou desetiletí.

Action ManKdo vlastně je Action Man? Je to svalnatý superhrdina, který jako jediný může ochránit svět před ďábelským zloduchem s tajemným jménem Dr. X. Pouze Action Man dovede prohlédnout špinavé plány tohoto zločince a zastavit jej. Protože by však bez svého doktora X neměl s kým bojovat, zloduch Action Manovi neustále uniká a spřádá nové intriky, aby mohl být opět dopaden a ztrestán. Dr. X je velice vynalézavý a tak musí Action Man stále přicházet s novým a novým technickým vybavením. V obchodech se tak každý rok objevují nové kolekce figurek Action Mana a jeho protivníka. Dneska si můžete vybrat z nabídky Action Mana s džípem, motorkou, terénním kolem, motorovým člunem, letadlem či jiným dopravním prostředkem.

Zrození legendy

V roce 1964 přišla firma Hasbro v USA s něčím do té doby nevídaným - panenkou pro chlapce. Byl to umělohmotný panáček, který se jmenoval G. I. Joe (čti dží aj džou). Představoval neohroženého bojovníka a byl určen pro chlapce od tří do osmi let. Ohlas na tuto hračku byl ohromný a proto se firma rozhodla prodávat figurku i ve Velké Británii. G. I. Joe byl ale pro anglické chlapce příliš americký, takže hračku předělali a v roce 1966 vznikla zcela nová figurka prodávaná pod jménem Action Man. Ta byla inspirována hlavním hrdinou chlapci tehdy velmi oblíbeného televizního seriálu Danger Man.

Vývoj

K Action Manovi patří kromě moderních zbraní i výkonné strojeV první serii se objevil Action Man jako voják, námořník a pilot. Byl vyroben z tuhého plastu, vlasy měl pouze namalované (ve třech verzích - světlé, hnědé a tmavé), oči měl hnědé nebo modré a končetiny byly s tělem propojeny celkem dvaceti pohyblivými spoji. Figurka zůstala vysoká jako G. I. Joe, tedy dvanáct palců, což je 30,5 cm. Tvář Action Mana byla inspirována nejoblíbenějšími akčními hrdiny své doby a už tehdy se objevila i jeho charakteristická jizva na pravé tváři.

Hrdina dnes

V České republice se Action Man objevil až v roce 1995. To už na hračkářském trhu v zahraničí jen těžko hledal konkurenci. Dnešní figurky jsou tvořeny z téměř padesáti dílů. V roce 1970 dostal Action Man "skutečné" vlasy, lepené na hlavu, a o tři roky později mohl sevřít ruce v pěst. Výbava a funkce figurky samozřejmě záleží na její ceně. Vyrábějí se i mluvící Action Mani, kteří opakují oblíbené hlášky. K těm nejznámějším patří: "Žádná mise není nesplnitelná", "Každý může být hrdinou, ne každý však může být nejlepším" nebo "Skončil jste, doktore X". Jisté je, že Action Man ještě zdaleka poslední slovo nevyřkl. Action Man - potápěč je vhodný pro majitele akvárií Zloduch Dr. X vede proti Action Manovi marný boj

V TELEVIZI, V POČÍTAČI, NA INTERNETU

S Action Manem v hlavní roli byl nedávno natočen animovaný seriál, vytvořený moderní počítačovou grafikou, který můžete sledovat od 15. 12. 2001 na televizi NOVA. Letos byla představena i nová hra pro PC s názvem Action Man: Destruction X, která je konverzí úspěšného titulu herní konzole PlayStation. Oficiální internetové stránky v několika světových jazycích najdete na adrese www.actionman.com.

Autor

Zdenek Ležák Repro archiv