Budky pro sovy

Sdílej
 
Z NAŠÍ PŘÍRODY Budka pro sovu pálenou Dokončení z minulého čísla

Budka pro sovu pálenou

Obsazenou budku "zdobí" bílé cákance trusuSova pálená hnízdí především v nižších polohách v lidských sídlech. K hnízdění využívá kostelní věže a zemědělské budovy. V posledních letech patří k našim nejohroženějším sovám. Budky z prken mají mít vnitřní rozměry 45 x 100 cm a výšku 45 cm. Vletový otvor 14 x 18 cm na výšku vyřízněte v dolním rohu jedné z delších stěn. Aby se do budky nedostaly kuny, zajistěte otvor 15 cm širokým plechovým vikýřkem, který kryje jeho horní a boční strany, další plech umístěte pod něj. Bez tohoto plechového vikýřku mohou budky spíše uškodit. Hotovou budku opět natřete tmavým luxolem a vytvořte základ hnízda ze slámy. Pro snadnější kontrolu, podzimní čištění a výměnu výstelky musíte už při výrobě pamatovat na otevírací střechu nebo část přední stěny (to se vztahuje i na budky pro sýce a puštíky). Budky po dohodě s vlastníky umisťujte do zemědělských objektů (stodoly, půdy kravínů) co nejvýše ke střeše. Místo vyberte tak, aby nehrozilo, že budku zasype uskladněné krmivo.

Vyvěšením vše teprve začíná

Mláďata sovy pálenéSovy začínají hledat místa pro hnízdění již na konci zimy, a tak je nejlépe instalovat budky již na sklonku podzimu nebo alespoň začátkem zimy. Největší odměnou za práci je samozřejmě zahnízdění sov a vyvedení mláďat. Sovy mohou budku obsadit hned první jaro, ale - zvláště u vzácných druhů (sova pálená) - může trvat i několik let, než vaše služby využijí. To, že je budka obsazená, poznáte podle bílého trusu a tzv. vývržků (zbytků kostí a chlupů ve tvaru šedých válečků) v okolí a mnohdy i na budce, nebo při noční výpravě, kdy při tichém sezení nedaleko budky v šeřící se krajině uvidíte nebo uslyšíte přiletující sovy. Do budek zbytečně nenahlížejte, protože můžete hnízdící ptáky vyplašit - ti pak mohou opustit vajíčka či mláďata. Sýc rousný a sova pálená navíc patří mezi zvláště chráněné druhy živočichů. I pro kontrolu budek a případné kroužkování mláďat je nutná výjimka ze zákona. Pokud požádáte o pomoc ochránce přírody, kteří tuto výjimku mají, určitě vám rádi ukáží šedá klubíčka mláďat. sovy Při výrobě budky nezapomeňte na ochranu (límec) proti vniknutí kuny skalní

Kde hledat pomoc?

Stejně jako není jednoduché postavit dům a umístit jej tak, aby se v něm dobře bydlelo, není ani jednoduché postavit budku pro sovy a umístit ji tak, aby se v ní sovy cítily dobře. V případě, že se pro tuto činnost rozhodnete, rádi odpovíme na všechny dotazy, na které nenajdete odpověď v tomto článku, a můžeme vám pomoci zprostředkovat i kontakt na místní ochránce přírody. Psát můžete na adresu: Klub ochrany dravců a sov při sdružení Děti Země, Mladé Bříště č. 2., 396 01 Humpolec, e-mail: tyto@atlas.cz.

Autor

Pavel Koubek