Živorodý snědek z Afriky

Sdílej
 
ZELENÍ PŘÁTELÉ Botanický rod snědek (Ornithogalum) z čeledi liliovitých zahrnuje kolem stovky druhů cibulnatých rostlin původem z Evropy, Asie a jižní Afriky. Jen velmi malý počet je mrazuvzdorný (z našich planých rostlin je to například snědek chocholičnatý - Ornithogalum umbellatum). Většina teplomilných druhů má výrazné květenství vhodné k řezu do vázy, kde vydrží i několik týdnů čerstvé.

Jak jej poznáme

Vyobrazená rostlina pochází z jižní Afriky a tvarem své cibule připomíná zejména druh Urginea maritima z oblastí kolem Středozemního moře, známý v lidovém léčitelství jako tzv. mořská cibule. Ornithogalum caudatum však má cibule menší, jejich průměr nepřesahuje 10 cm a rostou zpravidla celým svým objemem nad povrchem půdy. Dužnaté listy jsou úzké, řemenovité a i při déletrvajícím suchu zasychají jen zvolna od špiček. Květenství vzniká až na dostatečně velkých cibulích, což může, podle výživnosti substrátu, trvat i déle než tři roky. Stvol květenství může být až 90 cm vysoký a nese hustý střapec 30 až 50 květů, okvětní lístky jsou bílé se zelenými pásky.

Snadné množení

Mnohem dříve než květy se na cibulích objevují dceřiné rozmnožovací cibulky. Jako živé korálky obrůstají ve svislých řadách mateřskou cibuli. Zralý brut (to je odborný název pro rozmnožovací cibulky liliovitých rostlin) se snadno odlomí a může se ihned zasadit do malého květináče do směsi zahradní zeminy s pískem. Vegetativní rozmnožování této velmi odolné a nenáročné pokojové rostliny je tedy nesmírně snadné a za krátký čas může každý majitel i z jediné rostliny podělit sazenicemi všechny své příbuzné a známé. Rostlina se v současné době v hojné míře vyskytuje i mezi pěstiteli sukulentů, protože je ze své původní domoviny zvyklá i na dlouhotrvající sucho. Cibule připomíná svým vzhledem oblíbené kaudiciformní druhy, jejichž zásobním orgánem jsou však hlízy nebo ztlustlé kořeny.

Pozor!

Při sázení dceřiných cibulek dbejte, aby nebyly příliš "utopené" v zemi - cibulku zasaďte jen tak hluboko, aby se nekácela, časem zakoření a udrží se sama svými kořínky.