Kouzelné pásky na vánoční ubrousky

Sdílej
 

Kouzelné pásky na vánoční ubrouskyBarevný proužek z dnešního svátečního čísla má svůj speciální název, říká se mu Möbiův pásek a skrývá mnoho netušených kouzel. Tři Möbiovy pásky si můžete sestavit, použít je při úpravě štědrovečerní tabule (lze jimi provléknout papírové ubrousky) a kouzla si ponechat až na druhý den, na Boží hod vánoční.

Návod na sestavení

Proužky po obvodu vystřihněte. Černou čáru uprostřed narýhujte podle pravítka a pásky přehněte. Celý rub potřete bílou lepicí pastou, nechte papír chvíli změknout a slepte k sobě (ne až do konce). Každý proužek překruťte o 180° (o jednu půlotáčku), zasuňte záložku do druhého konce a přilepte. Čáry a barvy na sebe navazují. Pečlivě si s každým modelem pohrajte, aby pásky byly na všech místech vypnuté a aby byly překroucené vždy proti slepenému spoji.

Kouzlo číslo 1

Vyznačte si fixou na "jedné" straně proužku kolečko a na "druhé" straně křížek. Lze nakreslit nepřerušenou čáru od kolečka ke křížku, aniž byste přešli přes okraj proužku? (Ano, je to jednostranná plocha.) Procházky mravence po takové ploše dokonale zobrazil M. C. Escher a vy je můžete sledovat na stránce www.worldofescher.com/gallery/MobiusStripII.html.

Kouzlo číslo 2

Druhý proužek rozřízněte (popřípadě rozstřihněte) ve žluté ose. Co myslíte, že se stane? (Nerozpadne se, je dvojnásobně dlouhý a lze jej pěkně "vložit" do sebe tak, že má opět podobu původního Möbiova proužku.)

Kouzlo číslo 3

Třetí proužek stříhejte na rozhraní barev červené a zelené. (Co se stane, Vám neprozradíme.)

A co dál?

Pokud Vás hra s vynálezem Augusta Ferdinanda Möbia (1790-1868), německého matematika a astronoma, zaujala, nastříhejte si papírové proužky vhodné šířky a délky, přetočte je o jednu, dvě, tři půlotáčky a slepte. Můžete dále zkoušet kouzla s jejich rozstříháváním.