Morče, mazlíček starých Inků

Sdílej
 
DOMÁCÍ ZOO Morče (Cavia aperea f. porcellus) původně pochází z Jižní Ameriky. Bylo domestikováno z divoce žijících morčat Inky v oblasti dnešního Peru, Argentiny a částečně i Brazílie. Do Evropy jej poprvé přivezli v 16. století Španělé. Dnes rozlišujeme tři základní varianty:

Boudička není pro morče nezbytná, pokud ji však zvířeti pořídíte, ochotně se v ní zabydlíanglické morče (má jemnou srst, je jednobarevné až tříbarevné), habešské morče (s krátkou drsnou srstí), peruánské morče (s dlouhou jemnou, až 15 cm dlouhou srstí).

Pozor!

Nezapomeňte, že morče, stejně jako člověk a ostatní primáti, potřebuje přijímat vitamin C v potravě. Na rozdíl od jiných živočichů si ho totiž nedokáže v organismu vytvořit. Hlavními zdroji vitaminu C jsou zejména ovoce a zelenina.

Chov

Vhodným chovným zařízením pro morčata je větší umělohmotná bedýnka, klec pro hlodavce či akvárium. Plocha dna tohoto vivária by měla mít asi 1000 cm2. Jako podestýlka se osvědčily hobliny (drobné piliny dráždí zvířatům oči), které můžete doplnit i trochou sena. Podestýlku měňte jedenkrát za týden, tak, aby byla vždy čistá a suchá. Chov morčete není vůbec složitý, může si je pořídit každý, kdo je ochoten se o zvíře pravidelně a zodpovědně starat. Tohoto mazlíčka snadno koupíte buď na nějaké výstavě drobného zvířectva, nebo ve specializované prodejně zvířat.

Výživa a napájení

Morčata jsou mírná, důvěřivá a nekoušou, hodí se proto i pro mladší dětiMorče je řazeno mezi hlodavce a tomu také odpovídá způsob krmení a složení krmiva. Jeho základem jsou obiloviny (pšenice, loupaný oves, kukuřice, ovesné vločky), tvrdé pečivo (rohlíky, chléb, piškoty), zelenina (mrkev, zelený salát, čínské zelí), ovoce (jablka), čerstvé listy pampelišky, listy jetele, popř. speciální peletované krmivo určené pro drobné hlodavce. Aby bylo zvíře spokojené a zdravé, potřebuje i vitaminy a minerální látky, jejich dostatek mu zajistíte podáváním krmných doplňků. Veškeré součásti krmiva snadno obstaráte v některé z prodejen s potřebami pro zvířata či na specializované výstavě drobného zvířectva. Zdroj vody by měl být zvířeti přístupný neustále, vhodná je závěsná kapátková napáječka (pro morče o obsahu asi 250 ml). Vodu měňte pravidelně tak, aby byla stále čistá a čerstvá.