Doteky přírody

Sdílej
 

Doteky přírodyV každém lichém čísle na tomto místě najdete pokračování nové soutěže, která se bude týkat české přírody a našeho vztahu k ní. Celkem je pro vás připraveno 13 soutěžních kol. V každém z nich porota z došlých odpovědí vybere čtyři nejzajímavěji a nejdůkladněji zpracované a jejich autory odmění skvělými cenami. Navíc, vydržíte-li s námi hrát pravidelně, můžete na konci roku získat jeden ze tří dalekohledů Minolta. Do hry o dalekohledy bude zařazen každý, kdo se zúčastní alespoň sedmi ze třinácti kol. Na tvorbě soutěže se podílelo Centrum dětí a mládeže Českého svazu ochránců přírody (CDM ČSOP).

První soutěžní úkol - Zima v přírodě

Spící plšík lískovýZatímco člověk si přes zimu doma zatopí, nastává zvířatům krušné období. Hledají proto místa, kde by byla co nejlépe chráněna před mrazem a větrem. Vaším úkolem bude vyrazit ven s teploměrem v ruce a během jednoho dne změřit teploty na různých místech (např. v kupce sena, v kompostu, ve spadaném listí, ve sněhu...). Zkuste popřemýšlet o tom, kde všude se zvířata mohou před mrazem schovat - hledejte, kam byste si zalezli vy, kdybyste byli třeba ježkem nebo jezevcem. Nám potom pošlete naměřené teploty z různých míst a zjištěné rozdíly od venkovní teploty. Zvýrazněte největší teplotní rozdíl, který se vám podařilo naměřit. Foto z knihy Savci nakladatelství Euromedia Group

Ceny pro 1. kolo

Ceny pro 1. koloCeny pro 1. koloHlavní cenou pro vítěze, kterou věnovalo nakladatelství Reader’s Digest Výběr, je kniha Soukromí živočichů a série tří videokazet Nejkrásnější národní parky světa. Ceny za 2. - 4. místo - knihy Savci, Stromy a Co má pes na jazyku - věnovalo nakladatelství Euromedia Group.


Svá měření posílejte na adresu CDM ČSOP, poštovní přihrádka 447, 111 21 Praha 1 nejpozději do 25. ledna 2002. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo "Doteky". Jména výherců a ukázky jejich výsledků budou otištěny na tomto místě v ABC č. 5. V čísle 3 mezitím přineseme zadání dalšího soutěžního kola. Aktuální informace o soutěži najdete také na našich internetových stránkách (www.iabc.cz) a na stránkách CDM (www.volny.cz/cdmcsop), kde budou výsledky zveřejněny už začátkem února.