Malá škola keramiky 1

Sdílej
 
TIPY, RADY, NÁMĚTY Hrnků jsou kolem nás spousty. Na kávu, na čaj, obyčejné, speciální, bílé, barevné, malé i velké. My máme doma ještě jeden druh: "moje". Z hrníčků, které jsem sama vytočila, namalovala a naglazovala, mi nápoje chutnají nejvíc.

Jestliže budete chtít také vyrábět svoje hrnky, musíte se asi přihlásit do nějakého keramického kroužku, kde k tomu mají nezbytné vybavení - hrnčířský kruh a pec na vypalování keramiky. V současné době jsou keramické kroužky na mnoha základních či středních školách nebo v kulturních střediscích. Podle našeho návodu si můžete udělat představu, jak ručně točený hrnek vzniká. Ovšem jen hodiny a hodiny pilného zkoušení nakonec přinesou úspěch. Existují ale určité základní techniky, které s malými obměnami používá každý hrnčíř.

Potřeby

Kromě hlíny potřebujete ještě nádobu s vodou, molitanovou houbičku, suchý hadr a strunu na odříznutí vytočené nádobky z kruhu.

Postup výroby

1 2 3 1. Základem úspěchu je dobře prohnětená hlína, protože i malá vzduchová bublina dokáže nádobu při pálení roztrhnout. Kus hlíny zhruba o velikosti sněhové koule silou přitlačte do středu talíře a kruh roztočte. Ruce si při práci stále namáčejte v nádobě s vodou. 2. Důležité, ale vůbec ne jednoduché je centrování. Na centrování závisí úspěch celého točení. Roztočená hrudka se stlačí levou rukou přesně do středu kruhu. Pravá ruka tlakem pomáhá levé. 3. Tlakem dlaně vytáhněte hlínu nahoru a zase dolů. Tím ještě hlínu na kruhu promícháte a vypudíte poslední zbytky vzduchu. 4 5 6 4. Hrudku stáhněte opět dolů do takzvaného "puku". Palcem pravé ruky udělejte do puku důlek. 5. Jeho rozšířením vznikne tlustostěnná miska. V této fázi se kruh přestává točit na plné obrátky. Stěny nádoby tvarujte při nižší rychlosti. 6. Nejdříve vytvarujte dno. 7 8 9 7. Oběma rukama, tlakem prstů, tvarujte tloušťku stěny nádoby. Dno a dolní část stěny zůstávají slabé, všechen materiál se postupně hrne nahoru k okraji. 8. Misku vytáhněte do tvaru komolého kužele. Jiný tvar by odstředivá síla z roztočeného kruhu deformovala. Čím je nádoba nahoře otevřenější, tím stoupá riziko, že hrneček nedotočíte. 9. Hrnek vytahujte ode dna nahoru. 10 Malá škola keramiky 1 11 10. Při každém tahu začišťujte i okraj hrnečku. Přebytečnou hlínu prsty odstraňte. Všimněte si postavení rukou. Palce se o sebe opírají, aby prsty dokázaly snadněji kopírovat tvar a sílu stěny hrnečku. Hotový hrnek vevnitř vysušte houbičkou. 11. Kruh zastavte a strunou hrnek odřízněte. 12. Mokré a zablácené ruce osušte hadrem, hrnek opatrně přeneste na podložku a nechte ho trochu zavadnout (zaschnout). Dokončení v příštím čísle