Krásná Windows III

Sdílej
 
POZADÍ PRACOVNÍ PLOCHY

Krásná Windows IIIPozadí pracovní plochy neboli tapeta je obrázek umístěný pod ikonami na pracovní ploše - je jednou z nejdůležitějších věcí určujících vzhled vytvářeného motivu. Pozadí si můžete vlastnoručně nakreslit, nebo stáhnout z internetu. Výroba a úpravy pozadí jsou shodné s prací na jakémkoli jiném elektronickém obrázku. Protože návod vysvětlující tyto postupy by vystačil na samostatný seriál, budeme se věnovat především základním pravidlům při vytváření tapet.

Grafické programy

Pokud chcete mít na pracovní ploše nějaký vlastnoručně nakreslený obrázek, musíte jej nejprve přeskenovat. Pokud skener nemáte, neměl by být problém najít kamaráda, který jej má. Vzhledem ke klesajícím cenám se tato zařízení stávají běžnou počítačovou periferií. Pro úpravy obrázku potřebujete nějaký grafický program. Nejlépe se k tomuto účelu samozřejmě hodí profesionální programy, jako je například Adobe Photoshop. Tento software je však velice drahý, docela dobře proto poslouží třeba program PhotoPlus 5 od firmy Serif, který je zadarmo (ke stažení je na adrese http://www.serif.com).

Základní pravidla

Krásná Windows IIIPři práci na pozadí pracovní plochy dodržujte dvě pravidla - všechny tapety vytvářejte v rozměrech nejpoužívanějších rozlišení monitoru (v současné době je to 800 x 600 a 1024 x 768 bodů) a počet barev obrázku by neměl přesáhnou True Color 32 bitů - více barev většina grafických karet zobrazit neumí. Jaký námět pro pozadí zvolíte, samozřejmě závisí jen na vás. Vybrané barvy by ale neměly být v moc velkém kontrastu, protože jinak si po chvíli koukání do monitoru zbytečně unavíte oči. Pozadí by také nemělo mít příliš velké množství drobných detailů a nedostatek jednobarevného prostoru. Na takovéto pracovní ploše se ikonky ztrácejí. Po nakreslení pozadí musíte vybrat formát pro jeho uložení - nejpoužívanější je jpg (jpeg). Tento formát obrázek zkomprimuje (zmenší) a zachová při tom poměrně slušnou kvalitu zobrazení. Nesmíte to ale přehnat - čím je soubor menší, tím je obrázek ošklivější.

Bez práce

Pokud se vám do vytváření pozadí nechce, můžete použít již hotová. Na internetu jich najdete spousty - stačí do vyhledávače zadat background (pozadí) či themes (motivy). Velice dobře poslouží také program Webshots Desktop, což je jakási knihovna s pozadími (najdete jej na adrese http://www.webshots.com). Na výše uvedených internetových stránkách se nachází přes 40 000 profesionálních pozadí a asi tři miliony amatérských - nezapomeňte si ale prostudovat podmínky jejich použití.

Autor

Adam Fišer Repro archiv autora