Smaragdový gekon

Sdílej
 
DOMÁCÍ ZOO

Nápadné zbarvení ve skutečnosti slouží zvířatům jako krycí - stromové zvíře je ve větvích dokonale maskovánoMnozí velcí gekoni patří k poměrně dostupným a snadno chovatelným ještěrům. Bohužel, mají jednu podstatnou "vadu". Jsou to noční živočichové, kteří se k plné aktivitě probouzejí až večer a v noci, takže je chovatel moc nevidí. Naštěstí existují výjimky, které, jak se říká, potvrzují pravidlo. Tou výjimkou jsou denní gekoni z Madagaskaru - felzumy. Většina z nich patří k drobnějším (a také velmi vzácným a drahým) druhům, ale ta největší, felzuma madagaskarská (Phelsuma madagascariensis), se už po léta běžně chová v zajetí a řada teraristů ji úspěšně množí. Díky tomu je poměrně dostupná na různých burzách či v prodejnách s terarijními zvířaty. Felzuma madagaskarská je přibližně 20 cm dlouhá a má smaragdově zelené zbarvení, což je přizpůsobení prostředí, v němž se tento gekon pohybuje. Většinou není jednobarevná, na hřbetě má větší či menší svítivě červené skvrny, které však mohou u některých forem chybět.

Pozor!

Felzumy vychované od mláděte jsou většinou velmi krotké, to však neznamená, že je můžete jen tak bezstarostně brát do rukou. Jako většina ještěrek mohou při neopatrné manipulaci přijít o ocásek, navíc se při zmítání v ruce mohou zbavit pokožky z velké části těla. Ztráta ocásku či kůže samozřejmě není smrtelná, chybějící orgány zvířeti dorostou, ale velká otevřená rána je vstupní branou pro různé infekce a plísňová onemocnění, což může být pro ještěrky smrtelné.

V čem je chovat

Felzumy jsou teritoriální zvířata, potřebují proto dostatečně velké terárium, neboť i v případě, že budete chovat pár, který se dobře snáší, vyžadují oba jedinci určité soukromí: svůj vlastní list, úkryt, větev, na níž se vyhřívají ap. Jejich zbarvení pak napovídá, jak by mělo vypadat zařízení terária - zelená stromová ještěrka se nejlépe skryje v hustém zeleném porostu. Terárium by tedy mělo být pralesního typu - hustě osázené rostlinami, vyhřívané a dostatečně vlhké. Kromě pravidelného rosení potřebují felzumy i misku na vodu, z níž mohou pít.

Čím krmit

Felzumy jsou, jako většina gekonů, hmyzožravé, hlavní díl jejich potravy by proto měl tvořit živý hmyz, nejlépe cvrčci. V přírodě se však tato stromová zvířata neživí výhradně hmyzem, olizují i sladkou šťávu z květů, požírají měkkou sladkou dužninu přezrálého ovoce ap. Podobné pochoutky by měla dostávat i v zajetí - měkké sladké přezrálé ovoce, ředěný med, milují však i sladkosti v přírodě zcela neobvyklé, např. různé smetanové krémy. Těmi je však nutné šetřit, aby zvířata v teráriu, kde mají omezený pohyb, příliš netloustla. Krmení musí být vždy čerstvé a to, co zvířata okamžitě nespotřebují, je nutné včas odstranit - ve vlhkém teplém prostředí přezrálé ovoce nebo ovocný kompot rychle kvasí, smetanové krémy plesnivějí a kysnou. To vše je pro zvířata velice nebezpečné. Také misku, na které jim toto krmení předkládáte, musíte udržovat v dokonalé čistotě.

Vitaminy a minerální látky

Optimálním krmivem pro felzumy jsou živí cvrčciZvířatům chovaným v zajetí a krmeným poměrně jednostranným krmivem musíte čas od času doplnit vitaminy, především vitamin A a D, a minerální látky. Obvykle stačí cvrčky, kterými budete krmit, protřepat ve vitaminovém a minerálním přípravku Roboran. Čas od času je třeba přidat chovaným zvířatům výše zmíněné vitaminy v čisté formě (např. Kombinal AD3) a doplnit je vápníkem a fluorem (nejlepší poměr těchto dvou minerálních látek obsahují vaječné skořápky, které musíte před podáváním upražit a utřít na jemný prášek).