Afrikány nejsou z Afriky

Sdílej
 
ZELENÍ PŘÁTELÉ Afrikány jsou určitě nejznámější letničky. Jsou oblíbené, často se pěstují a zároveň jsou opovrhované. Nic není obyčejnějšího než afrikán. Jejich pěstování je opravdu jednoduché až banální. Ze semen je vypěstuje úplně každý a výsledek je zaručený. Tak úplně obyčejné však zase nejsou. Šlechtitelé se starají, aby nám nezevšedněly.

Odkud přišly

Aksamitník vzpřímený (Tagetes erecta) "Antiqua Orange”Lidové jméno afrikán je trochu matoucí, protože rostliny nepocházejí z Afriky, jak by se mohlo zdát, jejich domovina je ve Střední Americe, především v Mexiku. Do Evropy se dostaly ve druhé polovině osmnáctého století. Od té doby se staly snad nejznámější letničkou. Pěstuje se několik stovek odrůd, které se liší velikostí, tvarem a barvou úborů a také výškou. Některým lidem vadí zvláštní, pro afrikány typické aroma. I to se ale podařilo u některých odrůd odstranit.

Tři druhy

Afrikán se správně botanicky jmenuje aksamitník. Jeho vědecký název Tagetes je odvozen od jména etruského boha Tagesa, který měl podobu hezkého chlapce. Afrikány se pěstují se ve třech druzích: Aksamitník jemnolistý (Tagetes tenuifolia) je proti ostatním druhům drobnější, má jemné olistění i drobnější úbory. Ty bývají zpravidla jednoduché, ale o to jich na jedné rostlině rozkvétá více. Někdy to bývá až několik set během vegetace. Tento druh se využívá v kombinovaných letničkových výsadbách a sesazovaných truhlících, jako výplň skalek, do obrub záhonů apod. Aksamitník rozkladitý (Tagetes patula) "Mars”Poněkud častěji pěstovaným druhem je aksamitník rozkladitý (Tagetes patula). Většinou se pěstují rostliny 20 - 30 cm vysoké. Nabízí velmi širokou paletu kultivarů od čistě žlutých přes oranžové až k téměř červeným a dvoubarevným. V nedávné době se objevil kultivar ‘Vanilla’, který je smetanově bílý. Je prvním afrikánem bez typického, pro někoho nepříjemného aroma. Tato odrůda získala cenu Novitas Olomucensis, která se uděluje u příležitosti konání tradiční Flory v Olomouci zvláště zdařilým novinkám. Afrikány tohoto druhu mají široké uplatnění na záhonech i v truhlících. Třetím druhem je aksamitník vzpřímený (Tagetes erecta). Dorůstá výšky přes 50 cm. Pěstují se výhradně kultivary s velkými, plnými úbory. Hodí se nejen do vyšších letničkových výsadeb, ale pro svoji výšku a mohutnost úborů také k řezu. Ve váze vydrží poměrně dlouho.

Nároky na pěstování

Aksamitník rozkladitý (Tagetes patula) "Malá Marieta”Všechny druhy afrikánů jsou na pěstování nenáročné. Pěstujeme je nejlépe na světlém a slunném stanovišti. Pokud jej však nemáme, můžeme je celkem úspěšně pěstovat i v polostínu. Rostou dobře v každé půdě. Dobře snášejí sucho i krátkodobé přemokření. Sazenice bývají v prodeji, ale velmi snadno si je vypěstujeme z černých úzkých nažek. Sazenice si předpěstujeme a vysadíme na stanoviště nebo vyseváme na stanoviště přímo. Během vegetace občas přihnojíme tekutým nebo rozpustným hnojivem. Afrikány netrpí zpravidla žádnými chorobami ani škůdci. Snad jen zatoulaný slimák si na nich může pochutnat. Naopak mají tzv. fytosanitární schopnosti, to znamená, že odpuzují škodlivý hmyz a zabraňují vývoji parazitických půdních háďátek.

Pozor!

Pokud nechceme sklízet nažky pro výsev v následujícím roce, odstraňujeme všechny odkvetlé květy, které nejen příliš nezdobí, ale hlavně vysilují rostlinu tvorbou plodů. Odstraňováním odkvetlých květů navíc prodloužíme celkovou dobu kvetení.