Chemická válka

Sdílej
 
ZEMĚ NENÍ NA JEDNO POUŽITÍ Vyletují vám ze skříně moli a ve spíži se to jen hemží podivnou havětí? Pak asi sáhnete po nějakém chemickém postřiku. Ale opatrně! Jeho použití byste měli nechat spíše rodičům. Nehledě na to, že ne vždy je chemie tím nejlepším řešením.

Mírnější postup

Chemická válkaProblémům je vždy lepší předcházet než s nimi potom bojovat. Snažte se proto nedat hmyzu příležitost k přemnožení. Vyplácí se pravidelná prohlídka šatníků, luxování a úklid všeho, co by mohlo hmyzu sloužit jako zdroj potravy. Potraviny skladujte tak, aby se k nim zlodějíčci nedostali. Je nesmysl snažit se vypudit z bytu pavouky a sekáče. Ochotně a zadarmo vás zbaví spousty malých škůdců.

Na co dát pozor

Chemická válkaChemická válkaKdyž už je zásah nezbytný, postupujte uvážlivě. Pamatujte, že většina insekticidů (látek hubících hmyz) účinkuje na více druhů zároveň. Spolu se škůdcem zabíjejí i hmyz neškodný a užitečný. Na některé druhy (šváby, mravence) lze místo univerzálních sprejů použít otrávené nástrahy, které většinu ostatních druhů neohrožují. Chemikálie nesvědčí ani lidskému zdraví. Čtěte pozorně návod. Smí se výrobek používat v prostorách pro skladování potravin? Jak dlouho působí? Zvažte, má-li zásah vůbec smysl. Nevrátí se k vám za chvíli dočasně vypuzený hmyz od sousedů? Třeba mravence faraona se zbavíte pouze likvidací jeho hnízd. Stříkat jenom cestičky je úplně zbytečné.

Autor

-von- Kresby Lukáš Fibrich