The Lord Of The Rings

Sdílej
 

The Lord Of The RingsV ABC č. 4 jsme se poprvé letmo seznámili se sběratelskou karetní hrou The Lord of the Rings - Pán prstenů. Dnes budeme v dobrodužné výpravě pokračovat a poznáme základní pravidla a typy karet, které můžeme u nás koupit. Cíl hry je jasný (alespoň pro ty z vás, kteří už viděli film nebo znají knižní podobu): dostat své společenstvo, a hlavně nositele prstenu - Froda (za určitých herních okolností i Sama) - na poslední místo ve hře, přičemž nesmí dojít k ovlivnění nositele prstenu jeho zhoubným vlivem. Zní to poměrně jednoduše, ale soupeř, který ovládá služebníky šera, je zde samozřejmě také a ten vám nenechá ani chvíli oddechu.

Balíček

Jak už je u sběratelských karetních her zvykem, každý hráč hraje se svým balíčkem, který musí mít minimálně 60 karet, a proto vše začíná jeho stavbou. Tento balíček odráží hráčovu schopnost strategického myšlení a jeho znalost hry. V podstatě nelze určit, které karty jsou v balíčku ty nejlepší. Každý hráč má svou zvolenou strategii a naopak, každá strategie vyžaduje jinak pokročilého hráče. Hráči si mohou do svého balíčku dát karty, jaké chtějí, a to téměř bez omezení. Aby bylo z čeho vybírat, má první sada Pána prstenů 365 karet, které jsou náhodně namíchané v doplňkových baleních. Vraťme se ale zpět k samotné hře. Pro začínající hráče jsou samozřejmě připravené balíčky již optimálně namíchané, tzv. startery. Tyto balíčky vám poskytnou vše, co je pro počáteční hry třeba, a tak se můžete plně věnovat prvním krokům ve hře.

Zdroj šera

Tvůrci hry uplatnili v Pánovi prstenů jeden zajímavý prvek, a to společný "zdroj šera". Sem v průběhu jednoho kola jeden hráč přispívá a druhý z něj čerpá. V podstatě to znamená, že čím více posilujete své společenstvo a postupujete blíže k zemi Mordor, tím dáváte více možností protihráči či protihráčům vyložit silnější a početnější služebníky. Vysvětlování jednotlivých fází kola by bylo na dalších deset stránek kromě vykládání společníků vás čeká i používání karet míst, spojenců, vlastnictví a podmínek. Další fáze nabízejí možnost využít manévrovací, lukostřelecké, přiřazovací a samozřejmě bojové vlastnosti vašich karet a jako zpestření využijete i hraní karet událostí.

Náročnější hra

Zní to trochu složitě a pravdou je, že tato hra je určena spíše pro náročnější hráče. Její složitost v žádném případě není neúnosná a pro fanoušky Tolkiena a jeho díla je spíše kladem než záporem. V plném proudu jsou již po celém světě hodnocené turnaje, sponzorované drobnými cenami v podobě karet s metalickou úpravou. Začátkem příštího roku je dokonce u nás plánován rozjezd ligy sběratelské karetní hry Pán prstenů, kde bude možné získat i tzv. preview karty. Pokud jste tedy již vše přečetli a vše viděli, není lepší cesty než se zúčastnit dalšího dobrodružství ponořením se do světa skřetů, hobitů, čarodějů a dalších tolkienovských bytostí v této vynikající karetní hře.