Zakrslý králíček

Sdílej
 
DOMÁCÍ ZOO

Albína poznáte podle červených očíZakrslý králíček je v současné době velmi oblíbeným zvířátkem. Jeho popularita spočívá hlavně v menší velikosti v porovnání s domácím králíkem a dále v jeho nenáročném chovu. Je vhodným domácím zvířetem i do menšího bytu. Nezapáchá a je to velmi milý společník s krásnou jemnou srstí v rozličných barevných odstínech. Většina u nás chovaných plemen králíka domácího (Orictolagus cuniculus) jsou potomky králíka divokého, který je řazen do čeledi zajícovití (Lagomorpha).

V čem ho chovat

V prodejnách s potřebami pro zvířata lze koupit speciální nízkou klec pro chov morčat, činčil či králíků, ale můžete ho chovat i ve větším akváriu či umělohmotné bedýnce, které jsou dobře omyvatelné, s plochou dna minimálně okolo 1400 cm2. Chovné zařízení by mělo být tak vysoké, aby, až králíček vyroste, nemohl ze svého "bytečku" uniknout a toulat se po bytě. Podestýlku volte zdravotně nezávadnou a pokud možno z přírodního materiálu: nejvhodnější je sláma nebo seno. Podestýlku vyměňujte pravidelně, aby byla vždy suchá a čistá (1x týdně).

Kde ho sehnat

Koupě králíčka není složitou záležitostí, neboť je poměrně běžným zvířetem, nabízeným mnoha specializovanými prodejnami se zvířaty a potřebami pro ně. Králíčka můžete také získat od soukromého chovatele, prostřednictvím inzerátu - nejlépe v odborném časopise -, nebo ho zakoupíte na specializované výstavě. Při koupi je dobré se zaměřit na zdravotní stav a chování zvířete, aby se nestalo, že si domů přinesete zvíře slabé a nemocné.

Čím a jak krmit

Nejen barva, ale také tvar a postavení uší podléhá "módě"Výživa králíčka by měla sestávat z několika složek. Základem jsou obiloviny, jako je např. pšenice, ječmen, loupaný oves, kukuřice, ovesné vločky, pak ovoce, zelenina a další zelené krmení (hlávkové zelí, hlávkový salát, list špenátu, košťál květáku, mrkev, jablka, tráva, listy pampelišky, jetel, vojtěška, kopřivy atd.). Budete-li krmit rostlinami z přírody, dávejte pozor na jedovaté druhy a zkrmujte jen ty, které dobře znáte. Poslední složkou, která by v potravě králíčka neměla chybět, je seno. Toto krmení však můžete nahradit již hotovou krmnou směsí nebo granulemi pro králíky. Krmítko volte zásadně z odolných materiálů (např. kamenina), nikdy ne z umělé hmoty - tu králíčci snadno ohlodají. V prostorné kleci lze chovat i víc jedinců pohromaděPravidelnou činností při chovu tohoto zvířete bude i výměna vody, které se bude moci králíček kdykoliv napít. Nejlepší je kapátková napáječka, neboť je nepřetržitým zdrojem tekutin a vodu v ní nelze znečistit podestýlkou, výkaly a krmivem.

Pozor!

Všichni zástupci zajícovitých mají řezáky, které jim celý život neustále dorůstají. Proto si je musí pravidelně obrušovat, jinak by zuby přerostly; zvíře by nemohlo přijímat potravu a zahynulo by. K tomuto účelu poskytněte králíčkovi tvrdé pečivo (chléb, případně rohlíky) nebo větvičky, nejlépe z ovocných stromů.