Všudypřítomný papír

Sdílej
 
ZEMĚ NENÍ NA JEDNO POUŽITÍ Papír je natolik samozřejmou součástí našeho života, že o způsobech jeho využití moc nepřemýšlíme. Ale jeho cesta k nám začíná pokáceným stromem. V papírně se potom spotřebuje spousta energie a znečistí se vzduch i voda. Každá bílá stránka je tak vykoupena kouskem zničené přírody.

mach mitPapír je natolik samozřejmou součástí našeho života, že o způsobech jeho využití moc nepřemýšlíme. Ale jeho cesta k nám začíná pokáceným stromem. V papírně se potom spotřebuje spousta energie a znečistí se vzduch i voda. Každá bílá stránka je tak vykoupena kouskem zničené přírody.

Jak a který použít?

List papíru má dvě strany a je hloupost psát jen na jednu. I malé útržky se dají použít na poznámky nebo na vzkaz kamarádovi. Než vyhodíte staré školní sešity, zkontrolujte, zda v nich nejsou nepopsané listy, které byste ještě mohli použít. Není nutné volit vždy ten nejkvalitnější papír. Třeba seznam věcí, které je potřeba koupit, určitě nemusí být na svítivě bílém křídovém papíře. Při bělení se většinou používá chlór, který silně zatěžuje životní prostředí. Nejlepší je samozřejmě papír recyklovaný.

Co s ním potom?

Najdete-li na papírovém výrobku tuto značku, znamená to, že obsahuje alespoň 90 % sběrového papíruSpotřebu papíru je možno při troše dobré vůle výrazně omezit. Obejít se bez něj úplně však možné není. Nepoužívá se ostatně jen ke psaní; papírové obaly jsou z hlediska přírody mnohem lepší než plasty. Použitý papír odneste do sběrny nebo do speciálního kontejneru. Bude využit znovu, místo aby skončil ve spalovně nebo na skládce.

Autor

-von- Kresba Lukáš Fibrich