Velikonoční vajíčka v síťce

Sdílej
 
Dnešní návod je pro šikovné, nejspíš dívčí ruce, které zvládají alespoň základy háčkování - síťkování, tedy střídání dlouhého sloupku s řetízkem. Vajíčko v bavlnkové síťce je na výrobu velice jednoduché, a přesto působivé.

POTŘEBUJETE

Velikonoční vajíčka v síťceVyfouknutá vajíčka, barevné bavlnky a háček č. 5 nebo 6, případně ječmen nebo travní semínka a květináč.

VÝROBA

Na bavlnce si udělejte očko a do něj háčkujte několik dlouhých sloupků, až se z nich vytvoří kolo. To je základ dalšího háčkování a patří na špičku vajíčka. Obal na vajíčko háčkujte ve spirále. Jak se vajíčko rozšiřuje, sloupky přidávejte, pak zase ubírejte. Nejlepší bude, když síťku uháčkujete samostatně a teprve potom ji na vajíčko nasunete. Nakonec krajem barevného "kabátku" protáhněte bavlnku, opatrně stáhněte a zavažte na uzlík. Ale pozor: velice opatrně, aby vajíčko neprasklo! Teď už bude v bezpečí - i když spadne na zem, nemělo by se rozbít.

TIP

Velikonoční vajíčka v síťceObháčkovaná vajíčka se budou dobře vyjímat v květináči s naklíčeným ječmenem. Nemáte-li vypěstovaný ječmen, kupte si v zahradnictví velikonoční travní směs nebo jiné již vzrostlé zelené rostlinky. Vajíčkem provlékněte špejli a zapíchněte ji do květináče tak, aby vykukovalo z porostu.

Vyfouknutí vajíčka

Syrové vajíčko propíchněte jemně na obou vrcholcích několika vpichy jehlou, aby vznikly dva malé otvory. Do jednoho z otvůrků foukejte tak dlouho, až celý obsah vajíčka druhým otvorem vyteče.