Vajíčko od princezny Koloběžky

Sdílej
 

Vajíčko od princezny KoloběžkyVšichni víte, jak si princezna Koloběžka poradila s úkoly "přijet - nepřijet", "obutá - neobutá" a přinést "dar - nedar". Z naší dnešní vystřihovánky si můžete sestavit velikonoční "vajíčko - nevajíčko". Správný prostorový tvar je totiž vidět jenom tehdy, když se model točí kolem své osy.

ROTAČNÍ TĚLESA

Otáčí-li se křivka zvaná elipsa okolo své hlavní osy, vytvoří rotační plochu, které se říká rotační elipsoid vejčitý (protáhlý). Otáčí-li se kružnice kolem svého libovolného průměru, vytvoří rotační plochu zvanou kulová plocha (sféra). Otáčíte-li kolem průměru kruh, vznikne rotační těleso zvané koule.

VAJÍČKO

Vystřihovánka má podobu vajíčka uvařeného natvrdo a rozřezaného na čtvrtiny. Celým modelem však prochází osa - vlepená bavlnka -, kterou na obou koncích prsty napnete a v jednom směru zakroutíte. Model se roztočí a vy podlehnete zrakovému klamu. Uvidíte barevně pruhovanou skořápku velikonočního vajíčka a uvnitř pěkně kulatý žloutek.

SESTAVENÍ MODELU

Vajíčko od princezny KoloběžkyVajíčko od princezny KoloběžkyVšechny části modelu po obvodu vystřihněte (stříhejte pečlivě středem čáry). Černé obdélníčky u čtyř elips ohněte na líc. Elipsy přehněte podle vyznačených os (čáru narýhněte z rubu). Černě vyznačené středy malých kroužků propíchněte jehlou (proti měkké podložce). Připravte si asi 40 cm dlouhou bavlnku nebo pevnější nit. Barevnou část - skořápku - obarvěte z rubu černou fixou. Postupně potírejte lepidlem poloviny elips a slepujte je k sobě. Před posledním lepením vložte do osy modelu napnutou bavlnku a přilepte ji. Vnitřní část sestavovaného modelu teď má čtyři černé chlopně, které budete postupně přilepovat ke čtyřem proužkům skořápky. Na rubové straně si můžete vyznačit kříž (proti středu kytičky). Přilepte jednu chlopeň k prvnímu proužku, postupně přilepte další tři a nakonec spojte obvod. Navlékněte bavlnku do ouška jehly. Zakápněte lepidlem "pól" vajíčka, provlékněte bavlnku jedním z kroužků a k pólu ho přitáhněte. Na kroužek kápněte trochu lepidla, bavlnku provlékněte dalším kroužkem a opět přitáhněte k pólu. Kontrolujte si přesnost - bílá elipsa uvnitř modelu je vždy v rovině souměrnosti příslušného proužku. Dokončete lepení v jedné části a postup zopakujte u druhého pólu. Teď už jenom zbývá model roztočit a z "nevajíčka" je "vajíčko".