Přes hory a doly

Sdílej
 
ZEMĚ NENÍ NA JEDNO POUŽITÍ V pohádkách se za devatero horami a devatero řekami vždycky nachází něco exotického. V neznámé dálce žije trojhlavá saň požírající princezny, najdete tam zakleté království nebo tajemný hrad mocného čaroděje.

ZEMĚ NENÍ NA JEDNO POUŽITÍ

Ušetřené kilometry

Zvažte, jestli skutečně potřebujete mít ve spíži a v ledničce potraviny z celého světa. Na každém výrobku by měla být vyznačena země původu. V mnoha případech vás překvapí, z jaké dálky k vám třeba úplně obyčejná věc doputovala. Stejná se přitom vyrábí možná přímo ve vašem městě. Není hloupost kupovat např. v Olomouci jogurt dovezený kouřícím kamionem z Prahy (a naopak)? A jsou jablka vypěstovaná stovky kilometrů daleko opravdu lepší než ta, která rostou dědečkovi na zahradě? Přes hory a doly Přes hory a doly

Z druhé strany zeměkoule...

Skutečný svět už kouzlo neznáma z velké části ztratil. Oceány brázdí obrovské lodě, nebe je plné letadel a země je protkána sítí dálnic a železnic. Zdá se, že svět je vlastně hrozně malý. Nepřijde nám proto divné, že v každém obchodě najdeme výrobky z celého světa. Třeba potraviny: v regálech vedle sebe leží jablka se Španělska, polévky z Číny, jahody z Argentiny, sušenky z Německa... Ale svět není zase tak malý a čím delší je cesta výrobku do obchodu, tím hůře pro přírodu. Na dopravu se spotřebuje mnoho pohonných hmot, jejichž spálením se do vzduchu a do vody dostane řada jedovatých látek, které škodí lidem, zvířatům i rostlinám.