Bibi radí

Sdílej
 
Nechci chodit třikrát týdně do kroužku - na klavír, na balet a ještě na angličtinu. Poraď, jak mám vysvětlit doma, že mě to prostě nebaví. Když tam totiž nejdu, rodiče se na mě zlobí. Soňa, 11 let

Nechci chodit třikrát týdně do kroužku - na klavír, na balet a ještě na angličtinu. Poraď, jak mám vysvětlit doma, že mě to prostě nebaví. Když tam totiž nejdu, rodiče se na mě zlobí.
Soňa, 11 let


Foto
Milá Soňo,
nejsi sama, kdo se "trápí" v kroužcích. Někdy si rodiče chtějí přes své dítě splnit svůj dětský sen, a tak ho přihlásí do kroužků, po kterých jako malí toužili. Ani si přitom neuvědomují, že mu tím vlastně ubližují. Nebo mají utkvělou představu, že když jejich syn či dcera nebude každý den chodit do nějakého kroužku, "zvlčí" nebo se unudí.
Jak sama správně tušíš, není řešení kroužkům se vyhýbat. Jediné, co spolehlivě zabere, je s rodiči si o tom promluvit. Řekni jim na rovinu, že tři kroužky týdně jsou na tebe moc, že se žádnému z nich nemůžeš věnovat naplno, jak by sis přála. Můžeš se i zmínit, že potřebuješ trochu víc času pro sebe, abys mohla jít s kamarádkou do kina, nebo i na školní přípravu. Možná si máma s tátou myslí, že tě tvoje záliby baví, a budou překvapeni.
Navrhni jim, že se budeš například věnovat angličtině a z ostatních kroužků se odhlásíš (předem si rozmysli, co tě nejvíc baví a co by se ti jednou mohlo hodit). Rodiče nebudou možná hned souhlasit. Třeba se domluvíte, že do prázdnin to "vydržíš" a v září se nad tím znovu zamyslíte a něco uberete. I to je úspěch.
Hlavní je, aby sis s nimi o svých pocitech popovídala a řekla jim svůj názor, jinak si budou dál myslet, že ti to tak vyhovuje.

Otázky do rubriky Bibi radí zasílejte na adresu: ABC, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3. Obálku označte heslem BIBI.