Kontejner plný jídla

Sdílej
 
Zvoní na velkou přestávku. Rozmazlený klučina rozbalí svačinu, kterou mu ráno připravila maminka. "Fuj, zase sýr," prohlásí otráveně a svačinu hodí do koše. V cukrárně si potom koupí slaďoučký větrník, protože ten mu chutná mnohem víc.

ZEMĚ NENÍ NA JEDNO POUŽITÍ

Foto
Zvoní na velkou přestávku. Rozmazlený klučina rozbalí svačinu, kterou mu ráno připravila maminka. "Fuj, zase sýr," prohlásí otráveně a svačinu hodí do koše. V cukrárně si potom koupí slaďoučký větrník, protože ten mu chutná mnohem víc. K obědu ve školní jídelně je maso s rýží, jako by kuchařky nevěděly, že on přece rýži nejí. A tak jídlo jen trochu rozvrtá a téměř celé ho vrátí.

JAK TO ŠKODÍ ZEMI?

Takové chování neznamená jen zbytečné plýtvání penězi. Trpí jím i příroda, a to hned z několika důvodů. Podívejme se třeba na onen chléb se sýrem. Co vše předcházelo tomu, než byl bez užitku vyhozen? Chléb je vyroben z obilí. Do půdy se kvůli němu dostala umělá hnojiva a chemické látky hubící škodlivý hmyz a plevele. Při setí, hnojení i sklizni projezdily traktory a kombajny spoustu nafty. Další energie byla potřeba k semletí mouky, pečení a dopravě chleba do obchodu. Kráva, od které pochází mléko pro výrobu sýra, prožila nejspíš neradostný život v malé kóji obřího kravína. Aby z mléka vznikl sýr, muselo se opět spotřebovat mnoho energie.
Do vzduchu se dostalo zase o trochu víc kouře, do půdy víc jedů a do vody víc minerálních živin, kvůli nimž se v ní v létě namnoží řasy a sinice, jejichž rozklad udělá z řeky nebo rybníka páchnoucí stoku. A k tomu všemu došlo úplně zbytečně, pokud svačina nakonec skončila v koši.