Kódový zámek

Sdílej
 
Kódový zámek má široké uplatnění. Hodí se například k otevírání dveří nebo ke spínání různých bezpečnostních zařízení. Musíme mít však na paměti, že možnosti nejsou neomezené a že rozhodně není určeno k otevírání vchodových dveří u bytu.

Kódový zámek má široké uplatnění. Hodí se například k otevírání dveří nebo ke spínání různých bezpečnostních zařízení. Musíme mít však na paměti, že možnosti nejsou neomezené a že rozhodně není určeno k otevírání vchodových dveří u bytu.

Foto
PRINCIP

Srdcem zařízení je integrovaný obvod 74HC08, který obsahuje čtyři dvouvstupová hradla AND. Princip hradla AND je velice jednoduchý - je-li na jeho obou vstupech log. 1, je log. 1 i na jeho výstupu. V celém zařízení jsou použita právě čtyři taková hradla. Jeden ze vstupů každého z nich je spojen přes kondenzátor s kladným pólem. Druhý ze vstupů je propojen s výstupem předchozího hradla. Při zadávání číselného kódu začínáme od čísla, které je první v pořadí. Stiskem prvního správného tlačítka vybijeme kondenzátor C1 , přes který začne téct proud do vstupu hradla hr1 ; na jeho výstupu se objeví log. 1. Pokračujeme v zadávání a stiskneme druhé číslo v pořadí, vyzkratujeme kondenzátor C2 . Na výstupu hradla hr2 se také objeví log. 1. Oba jeho vstupy mají totiž log. úroveň 1. První vstup z výstupu předchozího hradla a druhý přes nabíjející se kondenzátor C2. Tak postupně zadáme všechna čtyři čísla kódu. Výstup posledního hradla hr4 je propojen s bází tranzistoru T , který spíná relé Re . Objeví-li se tedy log. 1 na výstupech všech hradel, sepne relé své kontakty (a, b), na které může být například připojen elektrický vrátný. Doba sepnutí relé se dá ovlivnit trimrem R5 . Změnou jeho odporu urychlíte, nebo naopak zpomalíte nabíjení kondenzátorů C1 až C4 . Jak se budou kondenzátory postupně nabíjet, budou se také uzavírat a na výstupech hradel se budou objevovat log. nuly.

Foto
POSTUP STAVBY

Stavba není nijak náročná. Elektronická část je umístěna na cuprextitové destičce o rozměrech 55 x 70 mm. Napájecí napětí bylo zvoleno 5V s ohledem na integrovaný obvod, který je konstrukce TTL, a cívku relé, jejíž napětí je 5V. Odběr zařízení v klidu je téměř nulový a při sepnutí relé vzroste na zhruba 120 mA. Tlačítka pro volbu kódu lze použít libovolná, hodí se také fóliová klávesnice. Při propojování tlačítek s elektronikou mějte na paměti, že jeden z kontaktů každého tlačítka musí být spojen s kladným pólem zdroje. Druhý kontakt s vývodem 1, 2, 3 nebo 4 na desce s elektronikou. Zbylá tlačítka lze použít jako poplašné kontakty, jejich zapojení je už pouze na vás. Můžete je propojit s druhým relátkem, které při stlačení nesprávného čísla spustí poplach. Jedinou nevýhodou celého zařízení je to, že tlačítka kódu můžete stlačit v libovolném pořadí, ale i přes tento nedostatek splní zařízení svoji funkci.

SEZNAM SOUČÁSTEK

IO - 74HC08
T - BC547
C1-C4 - 1000 m F/10 V
C5 - 100 m F/25 V
D1, D2 - 1N4007
R1-R4 - 1,2 k W
R5 - trimr 5 k W
Re - relé 5 V
1x přepínač
Cena: 95 Kč
FotoFoto