Těžkopádný spitfire

Sdílej
 
O spitfiru verze Mk.Vb se zkráceným křídlem se populární francouzský pilot druhé světové války, Pierre H. Clostermann, nevyjadřoval nikterak lichotivě.

O spitfiru verze Mk.Vb se zkráceným křídlem se populární francouzský pilot druhé světové války, Pierre H. Clostermann, nevyjadřoval nikterak lichotivě.

Foto
Clipped - Cropped - Clapped, neboli useknutý - výkonný, ale zmrvený, takový prý byl všeobecný názor na stíhací letoun, jenž sice v přízemních výškách vykazoval obdivuhodnou obratnost a rychlost, ale nad tisíc metrů ztrácel pověstnou manévrovací schopnost spitfirů, kterou těmto strojům umožňovalo jinak eliptické křídlo.
My tomu můžeme věřit, nebo také nemusíme. Domnívám se ale, že pilot, který skončil válku jako Wing Commander (velitel perutě), ví, o čem mluví. Nicméně na stole přede mnou stojí osmačtyřicetkrát zmenšený "spit" s useknutým křídlem, a ten mi rozhodně těžkopádný nepřipadá. Spíš trochu těžký. Váží 360 gramů, což je na "čtvrtkový kit" hmotnost značná. Nejedná se totiž o klasický plastikový, ale o sběratelský model, jehož rozhodující část tvoří odlitky ze zinkové slitiny.

MODEL

Jako sběratelský model patří "spit" k současné světové špičce. Dokonalé odlitky bez ostrých hran či otřepů, díly, které do sebe přesně zapadají. To vše podtrhuje vypracovaný kokpit s přístrojovým panelem, řídicí pákou, sedadlem a přepážkou se znázorněným pancéřováním. Díky tenkému a čirému výlisku překrytu pilotního prostoru je na jmenované detaily dobře vidět. Co však je na této kovové "čtvrtce" pozoruhodné, je zbarvení, za které by se nemusel stydět nejeden soutěžní modelář. Kvalitu povrchu navíc podtrhují tenké obtisky, takže znaky a emblémy působí dojmem, že jsou také na povrch modelu nastříkány. Sběratelský model Spitfiru Mk.Vb se zkráceným křídlem by mohl být pro české modeláře zajímavý tím, že představuje jeden ze spitfirů zmíněného P. H. Clostermanna. A protože útvarové označení je LO D (seriálové číslo BL686), jedná se o model letounu, se kterým P. H. Clostermann nouzově přistál v noci ze 7. na 8. března 1944, když se mu nevysunul podvozek.

SUPERMARINE SPITFIRE MK.VB

Měřítko: 1:48
Počet dílů: 2 - sběratelský model
Rozpětí: 204 mm
Výrobce: ARMOUR Collection
Obtížnost stavby: l l l l l l